Binnenland

'Trump deelde geheime informatie met Rusland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump deelde geheime informatie met Rusland'

[NOS] De Amerikaanse president Donald Trump ligt opnieuw onder vuur. Volgens de Washington Post heeft hij uiterst geheime informatie van zijn veiligheidsdiensten met de Russen gedeeld. Ook andere Amerikaanse media bevestigen de berichtgeving van de Washington Post.

Trump zou de informatie hebben besproken bij een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Russische ambassadeur in het Witte Huis. "De Washington Post citeert verschillende anonieme bronnen dat de president aan het opscheppen was over alle geheime informatie die hij onder ogen kreeg", zegt correspondent Arjen van der Horst.

'Trump deelde informatie die afkomstig was van een bron van een bevriende inlichtingendienst'

Trump besprak onder meer plannen van terreurgroep IS om explosieven in laptops te verstoppen om vliegtuigen op te blazen. "Hij deelde daarbij informatie die afkomstig was van een bron van een bevriende inlichtingendienst. Trump maakte de locatie van de bron bekend aan de Russen."

Dat ligt gevoelig omdat Rusland nu handvatten heeft om de bron mogelijk te achterhalen. "Die kunnen ze dan gebruiken voor hun eigen doeleinde. En dat is natuurlijk niet de bedoeling", zegt Van der Horst.

Maar het delen van de informatie van een inlichtingendienst van een van de bondgenoten is ook een grove schending van afspraken, zegt Van der Horst. Want de Amerikanen kregen die informatie onder de expliciete voorwaarden dat die niet gedeeld kon worden met andere bondgenoten.

"Laat staan met tegenstanders zoals Rusland. De informatie was zo gevoelig dat die zelfs binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten slechts bij een handjevol mensen bekend was", zegt Van der Horst.

Ster advertentie
Ster advertentie