Binnenland

'Van Breukelen is een lieve man, maar volstrekt incapabel voor de functie'

foto: ANP / Robin van Lonkhuijsenfoto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van Breukelen is een lieve man, maar volstrekt incapabel voor de functie'

[KRO-NCRV] De persconferentie die gisteren werd gegeven door de KNVB zal kritisch worden geëvalueerd bij de organisatie, stelt persvoorlichter Bas Ticheler op NPO Radio 1. In de media werd de persconferentie, waar met name technisch directeur Hans van Breukelen veel kritische vragen kreeg, afgeschilderd als bizar en onprofessioneel.

Ticheler, voormalig voetbaljournalist bij de NOS, wilde niet reageren op de vraag of hij de persconferentie zelf goed vond gaan. "Ik vind niet dat het aan mij is om daar, een dag later, weer een mening over te hebben", aldus de voorlichter. "Dan is de volgende discussie dat Hans van Breukelen en de afdeling persvoorlichting het niet met elkaar eens zijn", voegde hij toe. Wel wil hij van de persconferentie leren.

Van Breukelen gaf de conferentie, samen met commercieel directeur Jean-Paul Decossaux, om uitleg te geven over de keuze voor de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach. Er kwamen veel kritische vragen, mede omdat VI-journalist Martijn Krabbendam wist dat Henk ten Cate in eerste instantie was benoemd, in plaats van Advocaat. Van Breukelen ontkende dit. Over wie er gelijk heeft, wilde Ticheler zich ook niet uitlaten: "Dat blijft een welles-nietes-spelletje", stelde de perschef.

Quote

Ze werden overvallen door compleet voorspelbare vragen

Jan Driessen

Tribunaal

Waar Ticheler zijn lippen over de conferentie op elkaar hield, trok communicatiestrateeg Jan Driessen zijn mond wel open. In Stand.NL op NPO Radio 1 zei hij dat de conferentie "het niveau van een beschamende amateurwedstrijd" had. Volgens Driessen ging alles mis wat er mis kon gaan: "Ze werden overvallen door compleet voorspelbare vragen", aldus de strateeg. "Het leek alsof er niet is nagedacht over strategie, over de inhoud." Als het beter was voorbereid, had het niet hoeven gebeuren, zei ook media-ondernemer Jan-Kees Emmer in het Mediaforum.

Ook de setting was onhandig, vonden andere duiders. BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich vond het onhandig dat de hoofdpersoon in deze discussie, de nieuwe bondscoach Advocaat, niet op het podium zat. Nu zaten Van Breukelen en Decossaux "als schietschijven op het podium", aldus Fröhlich in het Mediaforum. Emmer sprak van een "journalistiek tribunaal".

Quote

Van Breukelen is een lieve man, maar volstrekt incapabel voor de functie

Wilfred Genee

Los van de strategische fouten, maakte ook Van Breukelen zelf geen goede beurt. Wilfred Genee van Voetbal Inside was vooral verbaasd over de aanvallende houding van de technisch directeur. Van Breukelen verzuimde volgens hem uit te leggen wat er nu precies gebeurd was: "Als hij het goed doet, zegt hij: het was de beste bondscoach die we hadden kunnen krijgen, maar we hebben wat aanloopprobleempjes gehad." Dit deed Van Breukelen niet. Onvergeeflijk, volgens Genee: hij is "een lieve man, maar volstrekt incapabel voor de functie".

Kritisch

De relatie tussen de KNVB en de pers is na de gewraakte conferentie niet verstoord, vindt voorlichter Ticheler, die vroeger namens de NOS aan de andere kant van het systeem zat. "Je moet dingen niet groter maken dan ze zijn. Als je ziet hoe de KNVB en de sportjournalistiek de afgelopen twee jaar met elkaar om zijn gegaan, is dat prima gegaan." Dat de pers kritisch is, snapt hij best: "Er gaan dingen niet goed. Er zijn twee bondscoaches ontslagen en het gaat bestuurlijk niet voor de wind."

Ticheler benadrukte dat de zaken anders waren geweest als het Nederlands elftal beter zou spelen. Sjors Fröhlich is dat met hem eens: "Als we het WK 2018 halen en daar een geweldige serie neerzet, hoor je er niemand meer over."

Kijk hier naar het Mediaforum met Bas Ticheler, Jan-Kees Emmer en Sjors Fröhlich:

Ster advertentie
Ster advertentie