Binnenland

Trump ontslaat FBI-directeur James Comey

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump ontslaat FBI-directeur James Comey

[NOS] De Amerikaanse president Trump heeft FBI-directeur James Comey ontslagen. In een verklaring zegt het Witte Huis dat het ontslag volgde op een advies van minister van Justitie Jeff Sessions.

Volgens Trump markeert het ontslag van Comey "een nieuw begin van het kroonjuweel van de wetshandhaving". Het ontslag zou zijn bedoeld om het vertrouwen in de FBI te herstellen.

Comey leidde het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Leden van het campagneteam van Trump zouden contacten hebben gehad met Rusland.

Hoorzitting

Vorige week werd Comey gehoord door het Amerikaanse Congres over de heropening van het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton. Tijdens de hoorzitting verdedigde Comey zijn besluit om het onderzoek te heropenen. Daarbij zou hij het Congres onjuist hebben geïnformeerd.

Kort voor de presidentsverkiezingen maakte Comey, zelf Republikein, bekend dat het onderzoek naar de mails van Clinton zou worden heropend. Democraten verweten hem dat hij daarmee Clinton wilde beschadigen.

Clinton had als minister van Buitenlandse Zaken e-mails verstuurd vanaf een privé-adres. Onderzoekers concludeerden dat ze onzorgvuldig was geweest, maar geen strafbare feiten had gepleegd. Desondanks vond Comey dat de zaak moest worden heropend.

Context

Volgens correspondent Wouter Zwart is de reden van het ontslag niet helemaal duidelijk. "Het is gevaarlijk om daarnaar te gissen, maar je kunt dit ontslag wel in de context van de afgelopen maanden plaatsen. De aankondiging van de heropening van het onderzoek naar het mailverkeer van Clinton en het onderzoek naar de contacten tussen Rusland en Trumps campagneteam maakten Comey controversieel."

Het is ongebruikelijk dat een FBI-directeur al na ruim drie jaar wordt ontslagen, zegt Zwart. "FBI-directeuren worden vaak voor tien jaar benoemd, zodat ze geen speelbal van de politiek kunnen worden. Dus dit is hoogst ongebruikelijk."

Grap

Comey hoorde volgens Amerikaanse media op een bijeenkomst met medewerkers in Los Angeles van zijn ontslag. Hij gaf een toespraak toen het nieuws via flashes op tv-schermen achter hem verscheen. Comey zou daarop hebben gelachen en hebben gezegd dat hij het een goede grap vond. Medewerkers leidden hem vervolgens naar een kantoortje waar hij de bevestiging kreeg van zijn ontslag. Kort daarna werd zijn ontslagbrief bezorgd op het FBI-hoofdkantoor in Washington.

Wie Comey gaat opvolgen is nog niet bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie