appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

'Nederland moet zich zorgen maken om Turkse spanningen'

ANP
maandag 20 maart 2017 | AVROTROS | Harm van Atteveld Twitter

"Nederland moet zich zorgen maken om Turkse spanningen

Op 16 april stemmen Turken over een nieuwe grondwet. Sinds de couppoging zijn de spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland al op een hoogtepunt. De strijd om de stem van de Turkse Nederlanders doet de spanningen steeds verder oplopen. En daarover moet Nederland zich zorgen maken, vindt journalist en auteur Mehmet Ülger, gespecialiseerd in Turks nationalisme.

“Nederland moet zich zorgen maken omdat de problemen in Turkije hierheen worden geïmporteerd,” vertelt Ülger. Een voorbeeld daarvan zijn de rellen in Rotterdam van vorige week. Omdat een Turkse minister geen campagne mocht komen voeren voor het referendum, gingen veel voornamelijk jonge Turkse Nederlanders de straat op. En dik een week na die rellen is er nóg woede over het optreden toen van burgemeester Aboutaleb.

Onderhuids

Ook worden sinds de couppoging in Turkije afgelopen zomer steeds meer Turkse Nederlanders gediscrimineerd, geïntimideerd en bedreigd. Selma Ablak, één van de voorvrouwen van het Gülenisme in Nederland, ontvangt berichten als “tachtig miljard Turken moeten jou maar verkrachten.” Volgens Ablak is de spanning in de Turkse gemeenschap enorm, maar onderhuids. Voorheen zag ze op Facebook veel bedreigingen, maar ze merkt dat de Erdogan-aanhangers steeds slimmer worden.

Consequenties

Na de coup zou Ablak dolgraag van haar Turkse nationaliteit af komen. Maar daarvoor moet ze naar het Turkse consulaat of de ambassade, en daar durft ze geen stap binnen te zetten. “Als ik op straat ben dan loop ik met de telefoon in m’n hand, met het nummer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onder de knop. 

De güleniste denkt dat het consequenties voor haar zal hebben hier openlijk over te spreken. Toch weerhoudt dat haar er niet van om het te doen: “We leven in een vrij land.”

In EenVandaag is vanmiddag een gesprek met Mehmet Ülger en Selma Ablak over de spanningen in de Turkse gemeenschap te beluisteren.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1