appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Schrijnende armoede in Rotterdam niet langer verborgen

ANP
vrijdag 17 februari 2017 | AVROTROS | Paul Arends

In de wijken Delfshaven en IJsselmonde leven ruim honderd mensen in een totaal isolement. Al jaren afgesloten van gas, water en licht. Dat blijkt uit een project waarbij medewerkers van woningbouwcorporatie Woonbron en zorginstelling Antes langs de deuren gingen om verborgen armoede in kaart te brengen. De gemeente Rotterdam gaat nu in kaart brengen hoe het met de rest van de stad gesteld is. 

Het zijn vaak schrijnende situaties die zich buiten het oog van instanties afspelen. Volgens zorginstelling Antes komt dit doordat mensen zorg mijden, zich terugtrekken en het huis niet meer uitkomen.

Geschrokken

Niet alleen de geestelijke gezondheidszorginstelling en woningcorporatie zijn geschrokken van de bevindingen, ook de Rotterdamse gemeenteraad. "Ik ben het meest geschrokken van de hoeveelheid schrijnende situaties. Dan gaat er echt iets niet goed", zegt D66-raadslid Nils Berndsen. "De hulptrajecten zijn er maar de 'vergeten mensen', de mensen die niet in beeld zijn, die kan je niet helpen. Dus die moeten we eerst vinden", aldus Berndsen.

Ik ben er erg van geschrokken

Karin Schrederhof, directeur wooncorporatie Woonbron Rotterdam

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Karin Schrederhof, directeur van de Rotterdamse wooncorporatie Woonbron en verantwoordelijk voor de wijk Delfshaven, reageert in EenVandaag: 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schrederhof denkt dat dit het topje van de ijsberg is, maar door beter samen te werken met onder meer GGZ-instellingen is er goede hoop om meer mensen te bereiken en te helpen. In de wijken Delfshaven en IJsselmonde wonen veel mensen met een uitkering, de werkloosheid is er hoog en een behoorlijk aantal zitten in de schuldensanering.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1