appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Wintersporters moeten rekening houden met lange files

ANP
vrijdag 17 februari 2017 | NOS | NPO Radio 1 Twitter

Vandaag begint in het noorden van het land de voorjaarsvakantie en dat betekent dat veel Nederlanders naar de wintersportgebieden afreizen. De ANWB verwacht dan ook dat het de komende dagen erg druk wordt op de wegen in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. In totaal gaan er 400.000 Nederlanders naar de sneeuw.

"De drukte begint vanmiddag al", zegt Kees Quax van de ANWB. "In Duitsland moet je bijvoorbeeld rekening houden op de route richting de Fernpasse via de A7 om Füssen. Daar kan het vanmiddag en morgenochtend behoorlijk druk worden."

De wonderroute zonder files bestaat niet

Niet alleen in Duitsland, ook in Frankrijk zullen wintersporters te maken krijgen met files. "De N90 is de toegangsweg naar bekende Franse wintersportplaatsen, daar staat het verkeer morgen geheid de hele dag vast", zegt Quax. 

En als je eenmaal in de file staat, is het belangrijk om niet in de stress te schieten. "Je weet dat het druk is op de routes naar de skigebieden. Als je de files zo veel mogelijk wil omzeilen, kan je het beste op zondag gaan rijden. Maar dan heb je een dag minder om te skiën en dat is het voor veel mensen niet waard."  

Wintersporters die een dag eerder vertrekken, hebben vaak ook geluk. Toch horen files er volgens Quax vaak gewoon bij: "de wonderroute zonder files bestaat helaas niet."

Grenscontroles

Ook op de terugreis moeten wintersporters rekening houden met lange files, meldt de ANWB. Dat komt door controles bij de grensovergang met Duitsland. De komende weekenden zal de vertraging daar flink oplopen. "Een uur vertraging is dan niks." Toch heeft Quax ook nog goed nieuws: "de weersverwachting zit gelukkig mee. Het wordt prima weer om te rijden."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1