Binnenland

De EU is als een pannenkoek, laten we een nieuwe bakken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De EU is als een pannenkoek, laten we een nieuwe bakken

[NTR] Vandaag nestel ik mij eens knus tussen twee heren in. Links van mij de voorman van D66 Amsterdam, Jan Paternotte. En aan mijn rechterzijde Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie. Zij kruisten bij Kwesties de degens over de EU, onder toeziend oog van Rob Oudkerk. Hun standpunten: Baudet wil uit de EU, Paternotte ziet heil in de Unie, vooral met het oog op de vergrijzing. Leest u vooral hun motivatie hier.

En ik? Eurofiele elite of xenofobe vrijbuiter? Nou, er tussenin dus. Ik word kribbig van types die zonder ironie termen als ‘EUSSR’ in de mond nemen, maar ik krijg ook danig het zuur van megalomane kwezels als Frans Timmermans, Jean-Claude Juncker en Martin Schulz. De laatste heeft zich nu in de race voor het Duitse bondskanselierschap gewurmd na jarenlang - onverkozen door het volk - zijn geld- en machtshonger gestild te hebben in Brussel.

Drain the swamp, zoals de Oranje Gespraytande aan de overkant van de oceaan pleegt te zeggen, team Thierry, opzouten met die dictatoriale bestuurselite. Wat ook niet helpt is de barrage aan onzinnige, burgerhatende decreten die op de burger neerdalen vanuit het bestuurlijke Mordor in Brussel. Vraag de man in de straat - u weet wel, die figuur die politici en redacties alsmaar serieus willen nemen en toch steeds negeren - naar hun associatie bij ‘Brussel’. ‘Regelzucht’ of ‘betutteling’ ligt Jan Modaal op de lippen bestorven. De voorbeelden, van stofzuigerwattages via komkommerkrommingen tot olijfolieflesjes in restaurants, zijn legio.

Baudet heeft ook groot gelijk in zijn constatering dat de open grenzen en het vrije verkeer van personen desastreus zijn voor de sociale cohesie en veiligheid in de lidstaten. Verder scoort hij punten met zijn archaïsch-nuffige gebruik van de woordcombinatie ‘allemaal verschillende arbeiders’, maar dat is persoonlijk. In weerwil van het modieuze sneren op elitair gedoe vind ik elitairisme juist dolletjes en Thierry, wat hij ook zegt in de campaign trail, ook. Of niet soms, mijnheer Hiddema?

Dan Paternotte, die met het geijkte praatje komt dat open grenzen goed zijn tegen de vergrijzing. Zeggen dat de EU een bewuste agenda voert die moet leiden tot ‘volksvervanging’ plaatst u in hetzelfde strafhoekje met de ‘EUSSR’-zeggers, maar vergrijzing oplossen met import is oliedom. Zijn onze eigen eierstokken en zaadballen stuk? We kunnen zelf toch meer kinderen maken, met een beetje stimulans? Goede zorg, dito onderwijs, betaalbare en flexibele kinderopvang en een krachtig bestrijden van de truttige moraal dat koters uitbesteden zal leiden tot hardnekkige verslavingen, seksuele aberraties, delinquent gedrag en het martelen van kleine dieren en hop, gaan met dat geboortecijfer.

En dan, to EU or not to EU?
Jan, Thierry, laten we deze EU zien als de eerste pannenkoek: die mislukt altijd. Gewoon aan de hond geven en niet meer over lullen. En dan een frisse, nieuwe EU bakken. Open, democratisch, niet micromanagend over gloeilampen, maar metabesturend over vrijhandel, terreurbestrijding en buitengrensbewaking. De oude EU-bestuurders allemaal met de VUT, nieuwe, direct verkozen leiders aan het roer, lekker schoon schip maken. Want helemaal uit de EU, gulden terug, slagboom bij de grens: Swiebertjesentiment. Die tijden zijn echt voorbij.

Ster advertentie
Ster advertentie