Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: inauguratie Donald Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: inauguratie Donald Trump

Vandaag is het zover. Donald Trump wordt beëdigd tot de 45ste president van de Verenigde Staten. In Washington DC zijn ze nog met de laatste voorbereidingen bezig voor Inauguration Day. NPO Radio 1 staat vandaag volledig in het teken van de inauguratie.

In De Ochtend vertelt Philippe Remarq van de Volkskrant over de nieuwe president van Amerika. Daarnaast komen in Stand.nl Jaap de Hoop Scheffer en Charles Groenhuijsen aan het woord. Het tweetal vertelt over de kansen van Trump. Groenhuijsen: "Het wordt een wilde boel in Washington en omstreken, maar de hemel valt niet naar beneden. Relax; geen paniek."

Vrouwen over Trump

Veel vrouwen staan op gespannen voet met Trump. In De Nieuws BV geven drie vrouwen een persoonlijke boodschap aan Trump: Hasna el Maroudi, Marianne Thieme en Hella Hueck

De inauguratie vindt plaats tussen 16.00 en 19.00 uur, Nederlandse tijd. Correspondent Arjen van der Horst doet verslag van de beëdiging in Nieuws & Co. Daarnaast een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Washington, is Rutger van der Noort als Trump-fan bij de inauguratie en staat de bus in Leiden, waarin Nieuws & Co studenten uit Amerika ontvangen.

Journalist Rick Nieman en Amerika-deskundige Kirsten Verdel schuiven bij Dit is de Dag aan leveren de nabespreking van de inzwering die om 18.30 uur wordt afgesloten. In Bureau Buitenland geven (oud)correspondenten uit drie verschillende werelddelen hun kijk op de nieuwe president.

In Langs de Lijn En Omstreken blikken Victor Vlam en Wierd Duk terug op de ceremonie in Washington.

En verder...

  • Schaatser Erik Hulzebosch is te gast in Bureau Sport om 13.30 uur.
  • Tv-presentator Tim Hofman is te gast in Radio Kunststof om 19.00 uur. Hij schrijft al sinds zijn veertiende gedichten. ‘Gedichten van de broer van Roos’ is zijn poëziedebuut, waarmee hij de lezer een unieke kijk in zijn hoofd geeft.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor al programma's en onderwerpen in de gids van vandaag.

Gisteren gemist

President Obama vindt het nog te vroeg om de sancties tegen Rusland te verlichten, zei hij op zijn laatste persconferentie als president. Zijn opvolger Trump wil de sancties heroverwegen, maar volgens Obama moet Rusland zich dan eerst aan het internationale recht houden, met name in Oekraïne. groot en machtig land wil de VS het goede voorbeeld geven en laten zien dat je kleinere landen niet zomaar kan binnenvallen, zei Obama.

Correspondent Arjen van der Horst vertelt op NPO Radio 1 dat er naast humor, zoals altijd, ook vooral zorgen van Obama te horen waren tijdens de persconferentie. "Zorgen voerden de boventoon in zijn speech."

Ster advertentie
Ster advertentie