Binnenland

Ontvoering peuter Insiya 'lijkt op een hele foute film'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontvoering peuter Insiya 'lijkt op een hele foute film'

De ontvoering van peuter Insiya is zeer professioneel en tot in detail voorbereid. Dat maakte de rechter vorige week bekend in de pro forma-zitting waarin twee verdachten terecht stonden. Nadia Rashid, de moeder van Insiya, was vorige week bij de zitting aanwezig. "Het was heel confronterend en angstaanjagend", vertelt de moeder op NPO Radio 1.

Het 2-jarige meisje werd eind september op gewelddadige wijze ontvoerd en zou door haar vader zijn meegenomen naar India. "Het moment dat ik ontdekte dat ze weg was, slaat elke keer net zo hard in als de eerste keer."

Bekijk ook: 'Insiya door vader vastgehouden in India'

Schokkende details

Afgelopen donderdag was de eerste zitting. Nadia: "Een van de verdachte is niet komen opdagen, de andere zat al toen ik binnenkwam. Het was heel confronterend. Het is een hele forse man. Hij is speciaal ingevlogen vanuit Amerika om mijn moeder uit te schakelen, maar hij zegt zelf dat hij er ingerold is en dat het een in-between-job is. Je moet op zo'n moment veel geduld hebben, maar gelukkig zei de rechter ook dat zijn verhaal heel ongeloofwaardig is."

De details die naar voren kwamen tijdens zitting waren schokkend. Het werd steeds duidelijker dat het een duidelijk en professioneel vooropgezet plan was. Er waren meetings op Schiphol, elders in het land en zelfs in het buitenland. "Het lijkt op een hele foute film. Op een gegeven moment zei de persofficier van justitie: 'Nadia is achtervolgd in de auto en op de fiets.' Dat laatste was nieuw voor mij."

Geen contact

Sinds de ontvoering op 29 september heeft Nadia nog geen enkel contact gehad met haar dochtertje. "Ik heb verschillende verzoeken gedaan om te skypen of met haar te bellen, maar het mag niet. Er wordt geen gehoor aangegeven. Ik kan me niet voorstellen dat ze niet vraagt waar mama is."

Volgens Nadia voelt deze ontvoering voor hem als een overwinning: '''Kijk eens wat ik kan doen. Een Indiër komt naar Nederland, pakt zo je kind af en jullie kunnen me niks maken.' Dat is de boodschap." Maar ze gaat er niet vanuit dat dit de laatste stap is. "Ik denk niet dat het bij hem ophoudt. Er komt weer een nieuw doel die behaald moet worden. Ik ben nog niet kapot."

Kijk het gesprek in De Nieuws BV met Nadia Rashid en Debra, fotograaf van Humans of Amsterdam, terug:

Humans of Amsterdam

Debra deelde het verhaal van Nadia eind december op haar Facebook-pagina Humans of Amsterdam en sindsdien gaat haar verhaal de hele wereld over. "Het verhaal is viraal gegaan. De post heeft ervoor gezorgd dat mensen wereldwijd het belang ervan inzagen. Vooral in India. Iedereen ter wereld heeft het verhaal gevolgd en gedeeld en het heeft inmiddels ook India bereikt", vertelt de moeder van Insiya.

Brief

Nadia heeft ook een brief gestuurd naar de minister van Buitenlandse Zaken in India, maar ze heeft vooralsnog geen enkele reactie gehad. "Ik weet niet wat haar beweegredenen zijn om niet te reageren, maar ik vind het belangrijk dat er twee dingen apart moeten worden gezien: de strafrechtelijke vervolging van de ontvoerder en het puur terugbrengen van Insiya. Ik hoop dat er achter de schermen wat gebeurt in India."

Ster advertentie
Ster advertentie