appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'De situatie in Griekenland is onhoudbaar'

EPA
donderdag 12 januari 2017 | NOS | NPO Radio 1 Twitter

Griekenland stuurt een marineschip naar het eiland Lesbos om migranten te helpen. Vooral de mensen in het opvangkamp Moria worden getroffen door extreem weer, met kou en sneeuw. Het marineschip gaat zo'n 500 migranten opvangen. Dat is veel te weinig en veel te laat, vindt Artsen zonder Grenzen. 

Sophie Lisa de Vries van Artsen zonder Grenzen is arts en projectcoƶrdinator op Lesbos. Ze vertelt over de toestand in het NOS Radio 1-Journaal: 

Hulp voor vluchtelingen te weinig volgens Artsen zonder Grenzen

Premier Tsipras heeft over de kwestie overlegd met de ministers van Migratie en Defensie, Mouzalas en Kammenos. Het marineschip kreeg de opdracht onmiddellijk te vertrekken. Er kunnen tussen de 500 en 600 mensen op worden opgevangen. "Maar in het schip kunnen zeker geen vijfhonderd mensen, er kunnen maximaal 140 mensen op", zegt De Vries. 

Ook is besloten de voorzieningen in het kamp Moria te verbeteren. Zo komen er meer tenten met verwarming. Hulporganisaties hebben veel kritiek op de regering, die volgens hen eerder in actie had moeten komen.

Maar de situatie is volgens De Vries al onhoudbaar. "De meeste mensen wonen in dunne tentjes, ze slapen op de grond en ze worden van de heuvel gespoeld als het regent. Ze hebben natte kleren en natte dekens. Het is niet aan te slepen. Er is geen bescherming en niet genoeg accommodatie. Er is helemaal niets. De situatie is levensbedreigend." 

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1