Binnenland

Hoe verging het Obama de afgelopen 8 jaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verging het Obama de afgelopen 8 jaar?

Het tijdperk van Barack Obama loopt bijna ten einde. De president hield woensdag zijn afscheidsspeech in zijn hometown Chicago. Hoeveel van zijn beloftes heeft de Amerikaanse president waar kunnen maken? NOS Met Het Oog Op Morgen blikt met verschillende gasten terug op de eerste zwarte president.

Lois Pot-Mothershed blikt terug op de burgerrechten in Amerika. Zij was in de jaren '50 en begin jaren '60 betrokken bij de zwarte burgerrechtenbeweging in Amerika. "Ik ga hem heel erg missen. Hij heeft veel gedaan voor Amerika en was echt de president van alle Amerikanen", zegt de Amerikaanse. "Eén van zijn sterke punten is dat hij zo menselijk is." Pot Mothershed vertelt wat acht jaar Obama gedaan heeft met de burgerrechten in Amerika:

Terugblik op acht jaar Obama – Lois Pot-Mothershed

Lois Pot-Mothershed was ook te gast in De Nieuws BV met Nieuwsuur-journalist Tom Kleijn. Luister het gesprek terug.

Journalist Liddie Austin, Amerikaanse van geboorte, denkt met een gevoel van weemoed en ontroering aan het vertrek van Obama. "Ik vind het heel erg dat Obama gaat. Het is fijn om een wereldleider te hebben op wie je trots kunt zijn." Maar is Obama de afgelopen jaren de feminist gebleken die hij zei te zijn of heeft hij toch steken laten vallen?

Vlak na zijn inauguratie beloofde Obama op het gebied van mensenrechten twee dingen: er wordt niet meer gemarteld en gevangenkamp Guantánamo Bay gaat dicht. "Ik denk dat hij wist dat het moeilijk was. Hij heeft het geprobeerd, maar het is ingewikkeld gebleken", vertelt Eduard Nazarsky. De directeur van Amnesty hoopt dat Obama, voor hij aftreedt, nog enkele mensen kan laten overplaatsen naar andere gevangenissen en dat Guantánamo Bay alsnog sluit:

Was presidentschap Obama teleurstellend voor Amnesty International?

Econoom Arjo Klamer kent Obama nog uit de tijd dat hij in Amerika woonde. "Het viel me gelijk op dat hij evenwichtig, integer en zeer gedreven is. Ik heb zelfs gehuild toen hij won." De economie was één grote chaos toen Obama begon aan zijn presidentschap. "Hij erfde meteen de bankencrisis en de economie donderde in elkaar. Het kan niet erger dan toen. In Europa kunnen we jaloers zijn op zijn beleid en zijn geleverde prestatie", vertelt Klamer. Wat heeft Obama allemaal bereikt op economisch gebied en hoe ziet de toekomst met Donald Trump eruit ?

Arjo Klamer over Barack Obama (die hij persoonlijk kent)

Oud-NAVO baas Jaap de Hoop Scheffer heeft een gemengd gevoel over het buitenlandse beleid onder leiding van Obama. Volgens De Hoop Scheffer kunnen er een aantal punten woorden bijgeschreven worden aan de positieve kant, zoals het nucleaire akkoord met Iran, de opening met Cuba en het klimaatakkoord in Parijs. Maar er zijn ook elementen waar het mis is gegaan. Zo is de oud-NAVO baas niet te spreken over beleid wat betreft het Midden-Oosten en Syrië:

Hoe kijkt Jaap de Hoop Scheffer terug op 8 jaar Obama?

Als laatste wordt teruggeblikt met mensenrechtenactivist Boris Dittrich. "Obama is echt de president die vooruitgang boekte op het gebied van homo's en lesbiennes. Eerder was het bijvoorbeeld niet mogelijk om hierover in het leger te praten, dan werd je zelf ontslagen. Nu kan je als homoseksueel goed functioneren in het leger." Maar Obama heeft nog veel meer bereikt op dit gebied. Dittrich vertelt wat voor resultaten Obama nog meer boekte in zijn strijd voor de rechten van homoseksuelen:

Terugblik op acht jaar Obama – Boris Dittrich

Op 20 januari vindt de inauguratie van Donald Trump plaats. Deze is live te volgen op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie