Binnenland

Verbazing in Marokko over verbod op productie en verkoop van boerka's

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbazing in Marokko over verbod op productie en verkoop van boerka's

[NOS] In Marokko is met verbazing gereageerd op een verbod op het maken en verkopen van boerka's en niqaabs. Het verbod komt voor velen uit de lucht vallen.

"Het gaat om een maatregel die is aangekondigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij zijn bij mensen langs gegaan met een papier om het te laten weten", zegt correspondent Sjoukje Rietbroek.

Het dragen van boerka's en niqaabs mag dus nog wel

De reden van de maatregel is onbekend.

Het dragen van niqaabs en boerka's mag dus nog wel. De maatregel heeft tot onrust geleid, legt Rietbroek uit. "Want is dit de voorbode van een algemeen verbod? Het zou ook kunnen zijn dat het een signaal is dat er geen radicalisering wordt geduld. Ook in Marokko wordt een boerka door veel mensen gezien als een vorm van radicalisering."

Boerkaverbod

In Marokko mogen geen boerka's meer worden verkocht of gemaakt en ook geen nikabs, die alleen de ogen vrijlaten. Dat is bepaald met een maatregel van het ministerie van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De maatregel, die voor het land als een grote verrassing kwam, is onmiddellijk van kracht geworden.

Volgens de autoriteiten is het een maatregel in het kader van de veiligheid, maar wat daarmee precies wordt bedoeld, blijft onduidelijk. Ook rijst de vraag of het verbod op productie en verkoop een aanwijzing is dat er een totaalverbod komt. Vrouwen in Marokko mogen nu wel een boerka dragen.

Medewerkers van het ministerie zijn langs verkooppunten en naaiateliers gegaan om het verbod schriftelijk en mondeling aan te kondigen.

Het aantal boerka- en nikabdraagsters groeit de laatste jaren in Marokko. Hoewel het een overwegend islamitisch land is, worden die vrouwen regelmatig gezien als extreem in hun religieuze opvattingen.

Ster advertentie
Ster advertentie