appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Binnenvaartschippers: 'Ons geduld is op'

ANP
donderdag 5 januari 2017 | NOS | Redactie

"Omvaren vanwege de problemen in het Maas-Waalkanaal kost ons ongeveer 200.000 euro per maand", vertelt Martin Seine van schipperscorporatie PTC vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Seine vindt dat het veel te lang duurt voordat het kanaal weer bevaarbaar is. "Dit duurt weken, dat is gewoon buiten proporties."

Het water in het Maas-Waalkanaal zakte vorige week donderdag snel toen een binnenvaartschip de stuw bij Grave deels vernielde. Een paar uur na de aanvaring werd de sluis bij Heumen gesloten, maar toen was het waterpeil al met ruim een meter gezakt.

Het ongeluk heeft tot onherstelbare schade geleid. Drie van de vijf beschadigde jukken moeten vervangen worden, de schade aan twee andere is herstelbaar. Rijkswaterstaat heeft nog geen tijdelijke oplossing bedacht. "De eerste dagen hadden we nog begrip voor de situatie. Het was gewoon een calamiteit, dan kan je als Rijkswaterstaat niet veel doen", gaat Seine verder. "Maar wekenlang niet kunnen varen door het kanaal? Dit zou vroeger nooit zijn gebeurd."

Jurgen spreekt met Martin Seine vanschipperscorporatie PTC

Calamiteitenplan 

Vroeger lag er altijd een calamiteitenplan voor een soortgelijke situatie klaar, legt Seine uit. "Misschien is dit wel een zeldzame situatie, maar dat een stuw het begeeft, is niet heel zeldzaam. Daar moet gewoon een calamiteitenplan voor klaarliggen."

Met een plan waren deze problemen nooit zo erg geweest en was er nu al een oplossing, zegt Seine. "Dan zouden we nu weer aan het varen zijn op een normale rivier."

Schadeclaim

Op dit moment kijkt Seine of hij een schadeclaim gaat indienen bij Rijkswaterstaat. "We moeten gewoon een beleid bedenken voor als dit nog weken gaat duren. Het kost ons veel geld en die kosten moeten eigenlijk door Rijkswaterstaat worden vergoed."

Vanmiddag praat Rijkswaterstaat met gedupeerden en betrokkenen, maar Seine is niet uitgenodigd. "Het is echt heel raar, want wij varen dagelijks op dat kanaal. Dan zou je denken dat wij ook wel uitgenodigd worden."

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1