Binnenland

Heel Holland bouwt (met hout)

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Heel Holland bouwt (met hout)

[KRO-NCRV] Een huis volledig van hout. Het klinkt ouderwets, maar architecten wereldwijd gaan steeds meer gebouwen maken die volledig van hout zijn. Ook Nederland begint aan te haken bij die trend. Amsterdam krijgt binnenkort de hoogste houten toren ter wereld genaamd ‘Haut’.

Tracy Metz is journalist, auteur en host van de talkshow Stadsleven en noemt meerdere voordelen van bouwen met hout: "Hout heeft natuurlijk meer sfeer en een warme uitstraling dan bijvoorbeeld beton. Maar het is ook lichter, dus is de bouw goedkoper en sneller en hoeven de funderingen minder zwaar te zijn."

Hout beter voor het milieu

In tegenstelling tot wat je zou denken kost houtbouw volgens Metz ook nog eens minder energie: 15 tot 20% minder dan bouwen met beton. "Het hout waar de torens van ‘Haut’ bijvoorbeeld van gebouwd worden komt uit productiebossen. Dus dat hout wordt er speciaal voor geplant. Zodra er wat gekapt wordt uit die bossen, kun je weer nieuwe bomen planten."

"De Veluwe is vroeger ook ontstaan als productiebos, dat hout werd toen veel gebruikt voor in de Limburgse mijnbouw. De Bomen nemen CO2 op terwijl ze groeien en ze blijven dit ook vast houden als ze worden gekapt en tot hout worden verwerkt.”

Flexibeler dus origineler

Bovendien kun je door te bouwen met hout veel meer kanten op. Doordat het flexibeler is dan beton, krijg je originelere ontwerpen. Beton zorgde volgens Metz voor de bouw van veel identieke modules. Denk aan de grote flats van de Bijlmermeer.

In de rest van de wereld wordt al veel gebouwd met hout en met Haut lijkt deze trend ook definitief naar Nederland te komen. Metz: "We kennen allemaal de traditionele houten Oost-Europese kerken, maar nu wordt het hout anders verwerkt en wordt het voor het eerst mogelijk om de hoogte in te gaan.’ De toren Haut bij het Amstel Station wordt 21 verdiepingen hoog en moet vanaf 2019 bewoonbaar worden."

Tracy Metz gaat ons wekelijks bijpraten over mens en omgeving in De Ochtend.

Ster advertentie
Ster advertentie