appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Sportforum juicht mee met wereldkampioen Michael van Gerwen

ANP
dinsdag 3 januari 2017 | NOS | NPO Radio 1 Twitter

In de eerste Sportforum zou worden vooruitgeblikt op het nieuwe sportjaar. Maar toen was daar Michael van Gerwen die de tafel in zijn greep wist te houden door de finale van het WK darts te winnen. 

Robert Maaskant gooit zijn handen de lucht in, Robin van Galen slaat een juichkreet en een grote lach is te zien op het gezicht van Jochem Uytdehaage. Kortom: vreugde aan tafel na het behalen van de wereldtitel door Van Gerwen: 

Sportforum juicht mee met Michael van Gerwen

Maar aan het begin van de uitzending was er nog verdeeldheid: is darts topsport of niet? Het is een veelgehoorde discussie de afgelopen tijd. Van Galen is duidelijk: "Dit is pure topsport."

De waterpolocoach is een groot fan van darts, volgt het al meer dan dertig jaar en is bevriend met zowel Van Gerwen als Raymond van Barneveld. "Ik heb Raymond zijn eerste wereldtitel in 1998 zien winnen toen hij nog tachtig kilo woog. Maar die jongens trainen vijf, zes uur per dag en alles staat in het teken van hun sport."

Voetbaltrainer Robert Maaskant ziet het anders: "Ik vergelijk het met sjoelen, dat vind ik ook hartstikke leuk en je zou het ook op televisie kunnen zien. Iedereen kan darten. En als iedereen met de hype meegaat, wordt het ook interessant om naar te kijken." 

"De fysieke component speelt minder een rol", beargumenteert oud-schaatskampioen Uytdehaage. Hij vindt darts dan ook geen topsport, maar heeft wel bewondering voor de spelers. "Het is onwijs knap om continu de scherpte te houden met die gekte uit de zaal eromheen. Qua focus en concentratie zijn ze by far beter dan atleten die fysiek heel goed zijn."

Discussie: is darts een topsport of niet? 

'Boogschieten accepteren we ook als topsport'

Van Galen: "Het is natuurlijk vooral mentaal. Kleiduivenschieten en boogschieten zijn olympisch en dat accepteren we wel als topsport. Maar ik denk dat als Van Gerwen dertig kilo lichter is, hij nog beter wordt."

Zo ziet Uytdehaage ook de toekomst van de sport. "Je hoeft maar te wachten totdat er een aantal slanke gasten deze jongens gaat verslaan." 


In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten waterpolocoach Robin van Galen, voetbalanalist Robert Maaskant en oud-schaatser Jochem Uytdehaage aan tafel.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1