Binnenland

Brexit gekozen tot Woord van het jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit gekozen tot Woord van het jaar

Brexit is gekozen als Woord van het jaar 2016. Dat maakte Onze Taal-directeur Peter Smulders vandaag bekend in de oudejaarsuitzending van De Taalstaat. Het winnende woord werd gekozen door de leden en volgers van het Genootschap Onze Taal en luisteraars van De Taalstaat.

Brexit heeft betrekking op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, waartoe besloten werd in een referendum in juni – een besluit met grote gevolgen dat de rest van het jaar prominent in het nieuws aanwezig was. Brexit behaalde maar liefst 29% van de stemmen.

Op de tweede plaats eindigde boze witte man, een populaire aanduiding voor ‘iemand die zich niet gehoord voelt als het gaat om belangrijke maatschappelijke vraagstukken’. De derde plaats was voor nepnieuws (‘nieuws waarin feit en fictie vermengd worden en dat veelvuldig gedeeld wordt in de sociale media’).

De volledige uitslag:

1. brexit (29%)
2. boze witte man (18%)
3. nepnieuws (17%)
4. treitervlogger (8%)
5. plascontract (6%)
6. trumpisme (6%)
7. rolkofferterreur (6%)
8. Pokémongekte (4 %)
9. horrorclown (3%)
10. loservlucht (3%)

Onze Taal vroeg in november aan zijn leden en Twitter- en Facebook-volgers hun mooiste, treffendste, typerendste of anderszins opvallendste woord van het jaar in te sturen. Aan de hand van deze inzendingen kwam de vakjury bij Onze Taal tot de bovenstaande lijst van tien woorden. De leden en volgers van Onze Taal en de luisteraars van De Taalstaat kozen vervolgens het winnende woord.

Ster advertentie
Ster advertentie