Binnenland

Defence for Children bezorgd over aanbevelingen draagmoederschap

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Defence for Children bezorgd over aanbevelingen draagmoederschap

[KRO-NCRV] Defence for Children maakt zich zorgen over de aanbevelingen die de Staatscommissie herijking ouderschap doet over draagmoederschap. De commissie wil dat draagmoederschap wettelijk wordt geregeld in Nederland, maar volgens Laura Bosch, jurist bij de kinderrechtenorganisatie, wordt er in dit voorstel te weinig rekening gehouden met het kind. Hilbrand Westra van United Adoptees International is het daar mee eens.

Bosch: "Over het voorstel zoals het er nu ligt hebben we onze vraagtekens. Het wordt vrijgelaten aan vergunninghouders om de bemiddeling tussen draag- en wensouders te regelen. In het adoptieveld is gebleken dat in sommige gevallen de adoptie niet helemaal goed is gegaan. We moeten niet dezelfde fouten maken als toen."

Ook Westra vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met het kind, vooral omdat hij of zij op latere leeftijd vragen krijgt over de oorsprong van zijn of haar leven. Het is volgens hem wel mogelijk om genetisch te achterhalen wie je ouders zijn, maar maakt je op sociaal-emotioneel vlak nergens aanspraak op. "Stel dat een kind niets met zijn wensouders heeft, dan kan hij ook niet naar zijn draagmoeder gaan. Met dit soort complicaties wordt er in het voorstel geen rekening gehouden."

Prijskaartje aan baby

In de toekomst moet het mogelijk worden om een kostenvergoeding van 500 euro per maand aan de draagmoeder te betalen. Laura Bosch: "We zijn het er allemaal over eens dat er geen prijskaartje aan een baby mag hangen." Toch zijn de bedragen die als onkostenvergoeding gelden volgens Bosch een ‘zwarte doos’ waarin het onduidelijk is welke bedragen daar uiteindelijk in terecht zullen komen. "Ik zou graag zien dat er een duidelijk wetsvoorstel komt. Het gaat hier om kinderen, we kunnen het ons niet permitteren het niet goed te regelen."

Ster advertentie
Ster advertentie