Binnenland

Een buiksprekende groene bijbel

foto: Bijbelgenootschapfoto: Bijbelgenootschap
  1. Nieuwschevron right
  2. Een buiksprekende groene bijbel

[EO] Het stond in alle kranten deze week: de vorige week gepresenteerde groene bijbel is niet groen. Hij zou gedrukt worden op papier van gerecyclede bijbels, maar tijdens het drukproces kwam een medewerker van de drukker tot de conclusie dat het ultradunne papier van oude bijbeltjes niet geschikt was om opnieuw bedrukt te worden. En dus drukte hij de bijbels op nieuw papier…

Ik dacht eerlijk gezegd alleen maar: wat is het verschil tussen een groene bijbel en een gewone Bijbel? Staat daar iets anders in? Ga je, als je directeur van Shell bent bijvoorbeeld, ineens hele andere beslissingen nemen als je een groene bijbel leest in plaats van een klassieke bijbel?

In de groene bijbel, zo werd mij duidelijk, zijn alle bijbelteksten die iets met de schepping of de natuur te maken hebben in het groen gedrukt. Verder vertellen bekende en onbekende gelovigen in die bijbel wat ze met de natuur hebben. Zo vertelt Marianne Thieme bijvoorbeeld, volgens Trouw, dat er in het paradijs geen barbecue stond, omdat er geen vlees werd gegeten!

Ik had me eerder al verbaasd over andere uitgaven: er bestaat een heuse vrouwenbijbel en een mannenvariant blijkt op komst. Is die vrouwenbijbel er om de SGP ervan te overtuigen dat de positie van de vrouw een heel andere is dan ze daar steeds dachten? En voor wie is die mannenbijbel dan?

Nou ja, vragen, vragen…

Ik ben als medewerker van de EO natuurlijk ernstig voor de verspreiding van zo veel mogelijk Bijbels. Maar eerlijk gezegd heb ik bedenkingen bij dit soort bijbels voor specifieke doelgroepen. Op deze manier wordt het je wel heel gemakkelijk gemaakt om precies dat uit de Bijbel te halen wat je bevalt.

Als je even bevestigt wilt worden in je man-zijn: pak de mannenbijbel! Als je wilt voelen dat jouw inspanningen voor vluchtelingen echt heel Bijbels zijn: pak de vluchtelingenbijbel! En als je argumenten zoekt tegen de opwarming van de aarde: de groene Bijbel biedt uitkomst. De Bijbel laten buikspreken was nog nooit zo makkelijk.

Het interessante van de Bijbel vind ik nou juist dat daar vaak net iets anders in staat dan ik wil of denk. Daardoor word ik gedwongen goed na te denken. En soms andere conclusies te trekken dan ik van plan was.

In de Bijbel staat een verhaal over Jezus die vond dat op het tempelplein veel te veel handel werd gedreven. Met een zweep verwijderde hij de schapen en runderen van het tempelplein. ‘Het huis van mijn Vader is geen markt!’, riep hij uit. Heel benieuwd wat Jezus met de groene bijbel had gedaan….

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag en Langs de Lijn En Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie