Binnenland

'De Johan Cruijff van de wedstrijdvissers' deelt belevenissen in autobiografie

foto: Archieffoto ANPfoto: Archieffoto ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Johan Cruijff van de wedstrijdvissers' deelt belevenissen in autobiografie

Hij wordt de Johan Cruijff onder de wedstrijdvissers genoemd, Jan van Schendel. Hij viste 4000 wedstrijden en deed mee aan meerdere wereldkampioenschappen. Nu heeft hij zijn autobiografie uitgebracht: 'Vissen, mijn passie, mijn leven.'

In Langs de Lijn En Omstreken vertelt hij over zijn boek. "Ik ben iemand die zich vooral op het wedstrijdvissen heeft gestort. Niemand was er zo fanatiek mee bezig als ik en ik dacht na al die wedstrijden en belevenissen dat ik wel iets te vertellen had."

Het vissen is Van Schendel met de paplepel ingegoten. "Mijn vader nam me ooit mee en ik was daar bijzonder door geïmponeerd. Vanaf het moment dat ik voor het eerst meeging naar de waterkant bestond er voor mij maar een ding: vissen, vissen, vissen. Ik was vijftien of zestien jaar toen ik voor het eerst met wedstrijdvissen in contact kwam."

Van Schendel vertelt over slimme vissen:

Fanatiek visser en cabaretier Klaas van der Eerden was ook te gast. Hij is niet de enige cabaretier die van vissen houdt, Jochem Myjer en Hans Sibbel gooien ook regelmatig een lijntje uit. Van der Eerden kan het wel verklaren. "Het zijn drukke mensen die daar de rust vinden. Je zit in een soort tunnel, heerlijk!"

Vissen is zeker niet suf, vindt Van der Eerden. Tijdens zijn deelname aan Expeditie Robinson stond hij bekend als de man die de meeste vissen binnen kon halen. Mede daardoor maakt hij nu een tv-programma over vissen, dat vanaf januari op de buis te zien is.

Honger naar succes

Bij vissen komt meer kijken dan alleen naar je dobber staren. "Het doorgronden van het gedrag van de vis is heel belangrijk", analyseert Van Schendel. "Het ene moment vis je op een kolkende rivier, het volgende moment in stilstaand water." Van der Eerden herkent het maatwerk: "Als het koud weer is, zwemmen de snoeken bijvoorbeeld langzamer. Als het water troebel is, gebruik ik fellere kleuren voor de dobber."

Vissen is een ervaringssport, benadrukt Van Schenkel. "Je probeert je concurrenten te snel af te zijn en je wordt iedere wedstrijd beter, mits je dezelfde honger naar succes houdt."

Luister hier naar het hele gesprek in Langs de Lijn En Omstreken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie