Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke dag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

De tips voor vandaag

Stones
Vandaag verschijnt het nieuwe album van de Rolling Stones: Blue & Lonesome. Het is de eerste nieuwe studioplaat sinds 2005, toen A Bigger Bang uitkwam. In De Nieuws BV een gesprek met singer-songwriter Tim Knol over het nieuwe album.

Dit is een van de nummers van het nieuwe album:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Cultuurprijs
Heddy Honigmann krijgt vandaag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uitgereikt, volgens de jury "vanwege haar grote staat van dienst als internationaal toonaangevend documentairemaker". Aan de prijs is een bedrag verbonden van 150.000 euro. In het NOS Radio 1 Journaal aandacht voor de prijswinnaar.

In april werd de winnaar van de prijs bekendgemaakt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nobelprijs
Nog een prijs, maar dan van een andere orde: hoogleraar scheikunde Ben Feringa krijgt deze maand de Nobelprijs uitgereikt, voor spectaculair onderzoek naar nanotechnologie. Hij ontwikkelde in 1999 een nanomotortje dat door licht wordt aangedreven, wat als een fundamentele doorbraak van wereldformaat werd gezien. In 2011 volgde de ontwikkeling van een moleculaire 'auto', de nanocar. Vandaag is Feringa te gast in Radio EenVandaag.

En verder vandaag...

  • In het Nieuwsforum in Langs de Lijn En Omstreken wordt elke vrijdagavond de actualiteit besproken. Vandaag schuiven Bert Jan Lietaert Peerbolte, Sander de Kramer en Roxane van Iperen aan.
  • Lekkerbekken komen vanaf 19.00 uur weer aan hun trekken bij Mangiare!, waarin alles draait om eten en drinken.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Gisteren gemist

Televisie kijken leidt niet tot moreel bederf of normvervaging. Integendeel, het weerspiegelt juist de heersende moraal van onze samenleving. Ook van programma's als 'Oh oh daar gaan we weer' en de 'Jerry Springer show' kunnen we leren, vertelde communicatiewetenschapper Serena Daalmans in Langs de Lijn En Omstreken.

Jim Delligatt, de uitvinder van de Big Mac, overleed deze week op 98-jarige leeftijd. Druktemaker Massih Hutak kan zich in De Nieuws BV zijn eerste Big Mac nog goed herinneren. Die ervaring was anders dan je zou denken.

Ster advertentie
Ster advertentie