Binnenland

Arrestaties om verkoop nep-merkkleding via sociale media

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Arrestaties om verkoop nep-merkkleding via sociale media

[NOS] In een aantal onderzoeken naar online handel in nep-merkkleding zijn de afgelopen twee weken twaalf verdachten aangehouden. Woningen en opslagplaatsen zijn doorzocht.

Er werd vooral gekeken naar online verkoop via sociale media als Facebook en Instagram en online handelsplatforms als Alibaba/Aliexpress. Namaak-merkartikelen worden nog niet zo lang via deze kanalen verhandeld. Voor deze vorm van handel hoeft de verkoper nauwelijks voorraad te hebben en krijgt de koper zijn bestelling direct uit het buitenland per post geleverd, laat de FIOD weten.

Persofficier van justitie Dop Kruimel in het NOS Radio 1 Journaal: 'Als je weet wat voor wereld erachter zit, dan moet je je afvragen of je wel zo'n shirtje wilt.'

De FIOD deed het onderzoek samen met de politie en de douane, onder leiding van het Openbaar Ministerie. Ook merkenbureaus die aangifte hadden gedaan van de handel in vervalste artikelen zijn bij het onderzoek betrokken.

Namaak-artikelen vernietigd

De doorzochte panden staan verspreid door Nederland. Er zijn bijna 3500 kledingstukken, schoenen, tassen, parfums en horloges in beslag genomen, ter waarde van enkele tonnen. De namaak-artikelen zijn van merken als Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo en Canada Goose. De goederen worden vernietigd.

Ook is beslag gelegd op bankrekeningen van verdachten en op ruim 26.000 euro in contanten. Daarnaast zijn wapens gevonden, onder meer boksbeugels en stroomstootwapens.

De verdachten zitten niet meer vast. Twee van hen hebben een taakstraf gekregen van respectievelijk 40 en 160 uur. Een auto die van de opbrengst was gekocht en telefoons en computers waarop was gehandeld, zijn verbeurd verklaard.

De sociale media-accounts van de verdachten worden offline gehaald, waarmee ze hun netwerk kwijtraken. In sommige gevallen bestaat dat uit meer dan 20.000 volgers. Ook worden de gegevens van de verdachten doorgegeven aan de Belastingdienst en uitkeringsinstanties.

Jongeren via Instagram

Onder de gearresteerden zijn ook veel jongeren. Zij verkochten de spullen vooral via Instagram. "Deze jongeren denken: o, een leuk handeltje voor ernaast", vertelt Dop Kruimel, persvoorlichter van het OM. "Daar zien ze een fijne bijverdienste in."

Maar volgens Kruimel hebben ze niet door wat de consequenties van dit handeltje zijn. "Ze kunnen in het ergste geval vier jaar gevangenisstraf en een strafblad krijgen. Dan kunnen ze tijdens hun studie nergens stage meer lopen en krijgen ze het moeilijk bij het vinden van een baan. En dan, dan hebben ze pas echt een probleem."

Daarom wil het OM mensen hiervoor waarschuwen. Ze hebben de ouders van de aanbieders op de hoogte gebracht van de activiteiten van hun kind.

Vier onderzoeken zijn nog niet afgerond en kunnen aanleiding geven tot meer huiszoekingen en aanhoudingen.

Ster advertentie
Ster advertentie