Binnenland

'Ik vrees voor mijn baan, maar als het gebeurt: so be it'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik vrees voor mijn baan, maar als het gebeurt: so be it'

[NOS] ABN Amro kondigde vanmorgen weer extra ontslagen aan, 1500 banen dit keer. De meeste medewerkers hebben geen zin om te reageren op dit nieuws, maar een van hen is het echt zat. Hij komt het hoofdkantoor uit en spreekt verslaggever Paul Sanders van het NOS Radio 1 Journaal aan.

"Banen schrappen is het enige instrument dat ABN Amro gebruikt. Maar volgens mij zijn er veel meer mogelijkheden als je kosten wil besparen", zegt de werknemer voor het hoofdkantoor. "Het komt niet echt als een verrassing, maar het is wel vreemd. Men heeft het over efficiënter werken, goedkopere en simpelere systemen. Maar er verandert helemaal niks."

Kerstpakketten

De nieuwe ontslagronde moet een kostenbesparing opleveren van 400 miljoen euro. Topman Gerrit Zalm kondigde eerder deze maand ook al aan dat zijn medewerkers het dit jaar moeten stellen zonder kerstpakket. Besparing: 1,5 miljoen euro. "Als men het heeft over kostenbesparing en iedereen moet wat inleveren, dan vraag ik me af: jongens, komt dat echt aan op het kerstpakket?", zegt de medewerker.

Luister naar het gesprek met de ABN Amro-medewerker in het NOS Radio 1 Journaal:

"Inefficiënt discussiëren en hele dure expat-medewerkers erbij halen om een project te leiden. Ik denk dat ABN Amro daar zelf veel beter bovenop kan zitten. Als je 1,5 miljoen wilt besparen dan denk ik dat iedereen het er wel mee eens is dat je dat bedrag aan de bovenkant op seniorniveau makkelijker overhoudt dan met die kerstpakketjes."

Onzekerheid

Ook voor de vakbonden komen de extra bezuinigingsmaatregelen niet uit de lucht vallen, de omvang daarvan wel. "De reorganisatie duurt langer en gaat een stuk dieper", zegt vakbondsbestuurder Sandra Hendriks van CNV Vakmensen. "De reorganisaties bij ABN Amro rollen over elkaar heen en de sneeuwbal wordt steeds groter."

FNV gaat nog een stap verder en spreekt van een estafetterace. "Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankwezen. Voor de werknemers in de financiële sector betekent dit continue onzekerheid over hun baan en hun toekomst", zegt FNV-bestuurder Bob Bolte.

Ook de medewerker bij het hoofdkantoor vreest voor zijn baan. "Ze kunnen prima iemand anders vinden voor mijn functie. Als dat gebeurt: so be it. Maar ik zou het wel heel jammer vinden."

Ster advertentie
Ster advertentie