Binnenland
WNL

CDA blij met lachgasverbod: 'Handhaven op lachgasbarren, -bakfietsen en internetverkoop'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA blij met lachgasverbod: 'Handhaven op lachgasbarren, -bakfietsen en internetverkoop'

Met het plan voor een lachgasverbod kunnen gemeenten eindelijk optreden tegen de handel en het gebruik van deze partydrug. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "We kunnen hele grote stappen maken als het gaat om lachgasbarren, lachgasbakfietsen en verkopende bedrijven op internet."

CDA blij met lachgasverbod: 'Handhaven op lachgasbarren, -bakfietsen en internetverkoop'

Kuik is erg blij met het voorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) om lachgas als partydrug te verbieden. "Wij pleiten hier al sinds de zomer voor", zegt Kuik.

Tot nu toe hadden gemeenten grote moeite met het aanpakken van problematisch lachgasgebruik. "Gemeenten krijgen nu handvatten om te kunnen handhaven", zegt Kuik. "Gemeenten door het hele land zien kroegen met lachgasbarren, en daar konden ze moeilijk tegen optreden. Ook bedrijven die lachgas verkopen op internet kunnen aan banden worden gelegd. Handel, verkoop en bezit als partydrug proberen we op deze manier aan te pakken."

Handhaving

Hoe het verbod gehandhaafd moet worden, is nog onduidelijk. Restaurants mogen lachgas nog wel gebruiken, bijvoorbeeld in slagroomspuiten. Staatssecretaris Blokhuis wil in gesprek met producenten van lachgas, en met de horeca. "We gaan in overleg met producenten, afnemers en handhaving om een goede werkdefinitie te maken wanneer het wel, en wanneer het niet is toegestaan", zegt Blokhuis.

"Hoe het precies geregeld gaat worden, en of mensen thuis nog met lachgaspatronen kunnen werken, dat moet blijken uit de werkdefinitie die we gaan opstellen." Ondanks de onduidelijkheden over hoe het verbod in de praktijk uitpakt, zal het lachgasgebruik in ieder geval minder laagdrempelig maken. "Dat is geen goed signaal naar jongeren toe", zegt Kuik. Zij spreekt daarover veel bezorgde ouders.

Gevaren van lachgas

De gevaren en nadelige effecten van lachgas worden de laatste jaren steeds duidelijker. "We zien in het verkeer veel ongelukken omdat jongeren het normaal vinden om ballonnen achter het stuur te gebruiken", zegt Kuik. "Revalidatieartsen zien steeds meer mensen met neurologische problemen en verlammingsverschijnselen. En brandwondencentra zien patiƫnten met bevriezingsverschijnselen."

Ster advertentie
Ster advertentie