Binnenland

Dam van puin doorgebroken na aardbeving Nieuw-Zeeland

foto: Premier Key in gesprek met getroffen inwoners - Foto: AFPfoto: Premier Key in gesprek met getroffen inwoners - Foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dam van puin doorgebroken na aardbeving Nieuw-Zeeland

[NOS] In Nieuw-Zeeland is een dam doorgebroken die in de Clarence-rivier was ontstaan door puin van de zware aardbeving van gisteren. Volgens de regionale overheid komt er een muur van water stroomafwaarts. Bewoners rond de rivier zijn gewaarschuwd om zo snel mogelijk hoger gelegen grond op te zoeken.

Volgens de regionale overheid van het district Marlborough liggen acht tot tien huizen langs de oever van de Clarence River. Zestien rafters die op de rivier zaten, hebben de oever veilig weten te bereiken.

Damdoorbraak

"Volgens hulpverleners stort zich nu een muur van water stroomafwaarts", vertelt correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze waren eerder al begonnen de rivier te controleren en ze hebben bewoners van huizen in de baan van het water geadviseerd om te vluchten."

De Nieuw-Zeelandse premier John Key schat de schade van de zware aardbeving van gisteren op enkele miljarden dollars. Hij bekeek vandaag wat de schade is in het gebied dat het zwaarst werd getroffen door de aardbeving die een kracht had van 7,8.

De premier vloog onder meer over Kaikoura, een klein kustplaatsje aan de oostkant van het Zuidereiland dat populair is bij toeristen vanwege de walvisexcursies. In de plaats is de noodtoestand uitgeroepen. Bij de aardbeving kwamen twee mensen om het leven.

Wegen en spoorwegen in het getroffen gebied zijn zwaar beschadigd. Ook een flink aantal huizen heeft schade opgelopen. De elektriciteit in Kaikoura is uitgevallen, ook een deel van de communicatie ligt plat. De verwachting is wel dat mobiele telefonie snel weer beschikbaar is in het gebied.

Voorbereiding

Tot nu toe zijn twee doden geteld en daarmee lijkt het aantal slachtoffers van de aardbeving mee te vallen. Dat komt volgens Portier doordat het land goed is voorbereid. "Zelfs op aardbevingen met een kracht als die van gisteren. Huizen zijn meestal goed gebouwd en kinderen leren al van jongs af aan wat ze moeten doen op het moment dat er een aardbeving is. Maar dat neemt niet weg dat iedereen erg geschrokken is na zo'n grote klap."

Ster advertentie
Ster advertentie