Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Oranje tegen Luxemburg, Max rijdt in Brazilië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Oranje tegen Luxemburg, Max rijdt in Brazilië

Een gehavend Nederlands elftal staat straks aan de aftrap van de wedstrijd tegen Luxemburg. Het duel is te volgen op NPO Radio 1, maar we zijn ook bij andere sporten als schaatsen, hockey, wielrennen en natuurlijk de Grand Prix van Brazilië.

In De Perstribune zijn tussen 12.00 en 14.00 uur onder meer oud-wielrenner Maarten Tjallingii en sportcommentator Sierd de Vos te gast. Deze week verscheen een biografie over de eigenzinnige De Vos: El Sierd. Verder aandacht voor de duizendste aflevering van de Duitse krimiserie Tatort, die vanavond wordt uitgezonden.

Nederlands elftal

Geen eredivisie vandaag op NPO Radio 1, maar natuurlijk wel de WK-kwalificatiewedstrijd Luxemburg - Nederland. Dat lijkt op papier een makkie en ook de statistieken zijn overduidelijk in het voordeel van Oranje. Nederland en Luxemburg stonden in het verleden al zestien keer tegenover elkaar. Die confrontaties leverden dertien overwinningen voor Oranje op, twee keer won Luxemburg. De laatste Luxemburgse zege dateert van 30 oktober 1963 in De Kuip (1-2). Daarna won het Nederlands elftal acht keer op rij, waarvan de laatste keer wel met slechts 1-0.

Nederland heeft wel te maken met een overvolle ziekenboeg en daardoor staat niet de eerste keus op het veld. Lichtpuntje is de terugkeer van Arjen Robben, na maandenlang blessureleed.

De wedstrijd begint om 18.00 uur en is helemaal te volgen op NPO Radio 1. Langs de Lijn duurt daarom vandaag extra lang: tot 20.00 uur. Het verslag is van Arno Vermeulen en Jeroen Elshoff, de analyse wordt verzorgd door Marc van Hintum.

Braziliaanse buienradar

Het seizoen van de Formule 1 nadert zijn ontknoping. Vandaag wordt de op een na laatste race van het seizoen verreden, in Brazilië. Max Verstappen en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo willen Red Bull vandaag de derde zege van het seizoen bezorgen. Verstappen zei vrijdag dat hij de Braziliaanse buienradar goed in de gaten houdt. "De weersvoorspelling ziet er spannend uit. Ik heb hier nog nooit met wisselende weersomstandigheden gereden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verstappen heeft dit seizoen al diverse keren aangegeven dat hij zich op een nat circuit als een vis in het water voelt. De GP van Brazilië begint om 17.00 uur Nederlandse tijd, het verslag is van Louis Dekker.

Er is meer dan sport in de wereld, onder meer in het programma Kwesties, vanaf 20.00 uur op NPO Radio 1. Met daarin een debat over hoogbegaafde kinderen op school. Wat is het beste voor die groep? Een klas overslaan, naar een speciale school of juist meedraaien in het reguliere onderwijs?

Maar ook in Kwesties aandacht voor de aanslagen in Parijs, vandaag precies een jaar geleden. Laurent Chambon, een Franse socioloog en politicoloog die nu in Nederland woont, was afgelopen week op NPO Radio 1 te gast. In De Ochtend zei hij dat het voor hem voelt alsof Frankrijk licht depressief is geworden.

Natuurlijk sluiten we de dag op NPO Radio 1 zoals altijd af met Met het Oog op Morgen, vandaag gepresenteerd door Mieke van der Weij.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie