Binnenland

'De actie van Gudelj is de grootste onzin die er bestaat'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De actie van Gudelj is de grootste onzin die er bestaat'

[NOS] Dat Nemanja Gudelj het niet meer kan opbrengen om op de bank bij Ajax te gaan zitten, slaat helemaal nergens op. Dat zegt Danny Koevermans. De oud-voetballer van onder meer AZ, PSV en Oranje velt zijn oordeel aan tafel bij het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Iwan van Duren (Voetbal International), Luuk Blijboom (De Telegraaf) en oud-voetballer Danny Koevermans aan tafel. In dit artikel pikken we altijd een of meerdere onderwerpen eruit. Het Sportforum, met ook aandacht voor Yuri van Gelder, Feyenoord, PSV en Sparta, is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Koevermans heeft geen goed woord over voor de actie van Gudelj. "Hij verdient bakken met geld en dan zegt hij dat-ie het niet kan opbrengen. Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Je moet je maar naar je rol schikken of desnoods in de winterstop stennis maken, maar niet nu. Hij mag blij zijn dat hij bij Ajax speelt, net zoals ik dat mocht zijn toen ik bij PSV speelde."

Het is helder: Gudelj wil een breuk forceren, zegt Iwan van Duren van Voetbal International. "Dat zie je vaker bij jongens uit die landen. Zij zijn handig in het wegkomen en willen voor zo min mogelijk geld vertrekken. Maar ik ben benieuwd naar zijn kant van het verhaal."

Winston Bogarde

Telegraaf-journalist Luuk Blijboom trekt een vergelijking met zichzelf: "Ik zit ook liever bij de Olympische Spelen dan bij de EK-finale van het korfbal. Maar zonder het een heb je het ander niet."

"Het wordt heel interessant hoe Marc Overmars en consorten dit gaan oplossen", zegt Van Duren. "Gudelj was al niet populair bij de fans, maar hij kan nu niet meer terug. Of Ajax moet heel principieel gaan doen, net zoals Chelsea ooit deed bij Winston Bogarde. Die lieten hem twee jaar lang alleen trainen."

Ook de kwestie Anwar El Ghazi komt aan bod. De aanvaller is een maand verbannen naar Jong Ajax. El Ghazi zou ruzie hebben gehad met trainer Peter Bosz. Koevermans: "Maar ook daar weten we niet precies wat er gebeurd is."

Van Duren plaatst wel een kanttekening: "Het is nogal krom. De spelers worden weggehouden van de media door de club. Zij moeten hun mond houden, maar horen wel van alles over zichzelf, wat ze waarschijnlijk zelf anders hebben beleefd. Als je als Ajax zo hard oordeelt, dan moet je de spelers ook de gelegenheid geven om hun verhaal te doen."

Danny Koevermans

Het is een publiek geheim dat voetballers nauwe banden onderhouden met journalisten, weet ook oud-prof Koevermans. "Bij AZ had ik het op een gegeven moment gehad en dacht: ik ga de media zoeken, want de waarheid moet boven tafel komen."

Van Duren toont ook enigszins begrip voor het gevoel bij de gepasseerde spelers bij Ajax, die vorig jaar nog basisspeler waren. "Die gasten liepen als een koning met vijf gouden lullen door Amsterdam en vinden het nu moeilijk een stap terug te doen. Dat zit in de hele Nederlandse maatschappij verweven."

'Erik Pieters in Oranje'

Ook Oranje passeert de revue en dan met name de keuze voor Marvin Zeegelaar, de relatief onbekende linksback van Sporting Portugal.

"Ik wil toch even een lans breken voor Erik Pieters", aldus viervoudig international Koevermans. "Het is onbegrijpelijk dat hij er niet bij zit. Die jongen speelt al vier jaar lang in de Premier League in de basis."

De Engelse competitie geniet nog altijd veel meer aanzien dan de Portugese, waarin Zeegelaar actief is. Blijboom: "Als je een slechte competitie wil zien, dan moet je naar Portugal gaan. Het is niet om aan te gluren. Zeegelaar zal ongetwijfeld zijn plek hebben verdiend, maar de Premier League is drie niveau's hoger."

Ster advertentie
Ster advertentie