Binnenland
BNNVARA

Peter R. de Vries over het drugsprobleem: 'De politiek houdt het in stand'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. de Vries over het drugsprobleem: 'De politiek houdt het in stand'

Veel nieuws draait om drugs. De dodelijke Mocro Maffia, Minister Grapperhaus die miljoenen in een nieuwe narcoticadebrigade steekt en premier Rutte wijst de recreatieve gebruikers op hun aandeel in een criminele wereld. In De Nieuws BV gaan voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek over de problemen, de mogelijke oplossingen, legalisering en de verantwoordelijkheid.

Drugsspecial: over legaliseren, criminaliteit en verantwoordelijkheid van de de gebruiker

Het gesprek over de legalisering van soft drugs is al jaren gaande en begin 2021 gaan tien gemeenten mee doen aan het experiment met staatswiet. Nol Kleijngeld is burgemeester van Waalwijk en zijn gemeente doet niet mee. "De hele discussie over het legaliseren van soft drugs gaat niet over het aanpakken van het echte probleem." Volgens Kleijngeld zit het echte probleem in de criminaliteit.

VVD Tweede Kamer-lid Dilan Yesilgoz is blij dat er geëxperimenteerd gaat worden met de mogelijkheden van staatswiet. "Voor mij is het heel erg belangrijk dat we criminaliteit kunnen aanpakken en dat we het verdienmodel van criminelen onderuit kunnen halen. Volgens mij zou dit een hele goede stap kunnen zijn."

Een andere mindset

Misdaadjournalist Peter R. de Vries vindt het vooral belangrijk dat we op een andere manier naar het drugsprobleem gaan kijken. Volgens De Vries is er tot nu toe alleen op een strafrechtelijke manier naar het probleem gekeken, terwijl het in zijn ogen volksproblematiek is. Het legaliseren van alles is te zwart wit, volgens De Vries. "Ik vind dat we moeten kijken waar het beleid ons tot nu toe heeft gebracht. Ik denk dat je moeite moet doen om de mindset van mensen te veranderen."

Een legalisering van drugs met het oog op gezondheid zou burgemeester Kleijngeld de overweging waard vinden. Wel vindt Kleijngeld het naïef gedacht dat georganiseerde criminaliteit minder wordt door legalisering. "Op het moment dat je harder opereert op het ene terrein, verandert het verdienmodel." Als voorbeeld noemt Kleijngeld mensenhandel en zorgfraude. De Vries vindt niet dat je om die reden een legalisering moet uitsluiten.

Niet de gebruiker, maar de politiek

Premier Rutte, Minister Grapperhaus en politie-chef Akerboom, alledrie deden ze een moreel appèl op de recreatieve gebruiker. Jimmy Geduld begon ooit als recreatief gebruiker. Wat begon met een snuifje en werd uiteindelijk een coke verslaving. Nu hij afgekickt is helpt hij andere verslaafden. Een moreel appèl helpt volgens Geduld wel. Strafrechtadvocaat Bart van Elst is het daar niet mee eens en vindt het onzin, volgens hem onderschatten Rutte en Grapperhaus de gebruiker. "Het overgrote deel van de mensen die gebruiken in het weekend, die doen dan om even uit de drukte van het leven te ontsnappen."

Quote

De huidige bestuurders weten absoluut niet wat het jongere volk doet

Ton Nabben

Drugsonderzoeker Ton Nabben haakt daar op in en denkt dat er een generatieconflict aan komt. "De huidige bestuurders weten absoluut niet wat het jongere volk doet." Nabben legt uit dat drugs gebruiken onderdeel geworden is van een levensstijl. De Vries vindt het laf dat Rutte het bij de gebruiker neer legt, volgens hem houdt de politiek het probleem rondom drugs in stand.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie