Binnenland

Hoe is het om te werken in een oorlogsgebied?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het om te werken in een oorlogsgebied?

NOS-correspondent Sander van Hoorn woont in Beiroet en doet voor NPO Radio 1 verslag uit het Midden-Oosten. Via Twitter vroeg Wilfred Knobben hoe het voor hem is om te werken in een oorlogsgebied. Waar slaap je dan, en hoe kom je aan eten?

In het kort: comfortabel is het niet, maar het is goed te doen. De auto is belangrijk, vertelt Van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "We nemen eigenlijk altijd alles mee. Je gaat er vaak naar toe met je eigen auto of die van degene die je hebt ingehuurd. Dat betekent dat je de achterbak vol kunt stouwen."
Daarin zit vooral heel veel water, maar ook energierepen omdat die in oorlogsgebied vaak moeilijk te krijgen zijn. Als je iets bent vergeten, is ook in het oorlogsgebied vaak nog van alles te krijgen. "Zodra het ook maar even kan, gooit er iemand een winkeltje open. Soldaten hebben chips, water, sigaretten en Red Bull nodig en dat betekent dat er geld te verdienen is."

Matrasje

Slapen doe je in een slaapzak, soms op het dak van een huis maar ook wel eens op een matrasje. Niet altijd even fris, vertelt Van Hoorn. "Je moet je maar niet afvragen wie daar allemaal al op geslapen heeft."
Quote

Wat die dikke dingen in de soep waren, wilde ik niet weten

Correspondent Sander van Hoorn
Als oorlogsverslaggever ben je niet alleen op jezelf aangewezen. Van Hoorn mocht onlangs in Koerdistan genieten van de gastvrijheid van Irakezen. Toen hij wakker werd in een huis bij de frontlinie bleek dat soldaten soep hadden gemaakt. "Er zaten dikke dingen in", vertelt de correspondent, "wat het was wil ik niet weten, maar ik heb het er wel de hele ochtend op volgehouden."

Poepen

Is er dan niets wat lastig is tijdens het werk? Toch wel. "Het enige waar ik echt altijd problemen mee heb is poepen. Er zijn geen wc's of het zijn hangwc's, en daar heb ik sinds ik op vakantie ging naar Franse campings al ruzie mee. Dat blijft een beetje behelpen. Zo gauw je iets fatsoenlijks tegenkomt wat een beetje schoon is, moet je er gebruik van maken."
"Je slaapt wanneer je kunt slapen, je eet als er eten is, je drinkt als je er tijd voor hebt en je poept als het enigszins schoon is", vat Van Hoorn samen. "En ik heb het een stuk makkelijker en beter dan de mensen die daar wonen en de soldaten die daar vechten. Na een of twee weken ben ik weer terug in het veilige Beiroet."
Luister hier naar het verhaal van Sander van Hoorn:
{audiofile audio="60506" caption="'Zodra het maar even kan gat er een winkeltje open'" }
Ster advertentie
Ster advertentie