Binnenland

'Pipo de kloon' is geen BNN-grapje

foto: De kloon - BNNfoto: De kloon - BNN
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pipo de kloon' is geen BNN-grapje

[NOS] Voor het eerst is een Nederlands huisdier gekloond. Dat is gebeurd in Zuid-Korea, voor het nieuwe BNN-programma Klonen: wens of waanzin. In Nederland mag klonen niet, maar het importeren van gekloonde dieren is wel toegestaan.

"Hij heet Pipo. Pipo de kloon", vertelt BNN-eindredacteur Joep de Vries in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1. "Het gaat echt om een gekloonde hond. En wij kunnen dat ook aantonen als dat nodig mocht zijn. Het is geen grap."

Tientallen aanmeldingen

De gekloonde hond is een 12-jarige buldog, met de naam Joep. Hij is gekloond in een laboratorium in Zuid-Korea. De redactie van het programma zocht voor het project naar Nederlandse hondeneigenaren die geschikt waren. "Tientallen mensen hebben zich aangemeld. Uiteindelijk is de keuze gevallen op hondeneigenaren Pup en Hans, twee ondernemers uit Rotterdam en hun hond Joep. Met hen zijn we in zee gegaan."

Zij stonden het meest nuchter in het verhaal. Bij het klonen van een hond dringt de vraag zich namelijk op of je ook het karakter van de hond kunt kopiëren, zegt De Vries. “Sommige mensen willen dat graag. Maar dat is natuurlijk niet zo.”

Bij Pup en Hans loopt nu dus een nieuwe hond rond, die aardig lijkt op Joep. "Het is een genetische kopie. Het vlekkenpatroon is iets wat niet altijd per se mee komt bij een kloon. In dit geval is het heel erg gelijk, maar wel gespiegeld. Hans was nogal kritisch over klonen. Hij vond het eigenlijk maar niets en ging schoorvoetend akkoord. Maar zelfs hij zegt nu: 'Ik lijk wel gek, maar zelfs het karakter lijkt op Joep.'"

Onderbuikgevoelens

Met het programma willen de makers een discussie aanwakkeren. De Vries: "Er zijn inderdaad veel ethische bezwaren. Maar die worden vaak gevoed door onderbuikgevoelens, is ons idee. Met deze serie willen we rationele argumenten aanreiken om het hier over te hebben. Het gaat ons om het creëren van discussie. De ban op klonen: is die terecht? Moeten we het wel of niet willen? En waarom dan?"

Ster advertentie
Ster advertentie