Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Eenzame uitvaart en 'Oant Moarn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Eenzame uitvaart en 'Oant Moarn'

Wat gaat Piet Paulusma doen als zijn contract bij SBS6 afloopt? En hoe ziet de uitvaart eruit van iemand die geen familie of vrienden heeft? Dit, en nog veel meer, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

OVT

En filmregisseur Frans Weisz kent u wellicht van films als De Inbreker of Charlotte, of van de verfilming van Bij nader inzien. De vader van Frans, Geza Weisz, was in Berlijn een komisch acteur. In 1933 vluchtte hij naar Nederland, waar vijf jaar later Frans geboren werd. Na een hectisch bestaan als filmacteur en fotograaf, moest Geza tijdens de tweede wereldoorlog onderduiken, vanwege de Jodenvervolging.

Samen met Tom Rooduijn, ging Frans Weisz op een zoektocht naar het levensverhaal van zijn vader Geza. Door de verwevenheid van hun beider familiegeschiedenissen, is het een intiem persoonlijk verhaal geworden.

De Perstribune

Piet Paulusma is misschien wel de bekendste, of in elk geval opvallendste, weerman van Nederland. Dagelijks is hij te zien op SBS6 met Piets weerbericht waarin hij op volstrekt eigen wijze de weersverwachting brengt. Zijn standaard-afsluiting 'Oant Moarn' werd een begrip in Nederland. Eind dit jaar loopt zijn contract bij SBS6 af.

Foppe de Haan is één van de grote namen uit de Friese sportgeschiedenis. De Haan was een bijna een mensenleven actief bij sc Heerenveen. Zijn grootste sportieve successen kende hij in dienst van de KNVB. Zo werd hij drie keer Europees Kampioen; twee keer als bondscoach met Jong Oranje en één keer als assistent-bondscoach van de Oranjevrouwen. Beide zijn vanaf 12.00 uur te gast bij De Perstribune.

Maffia, bitcoins en regenboogbeleid

In onze zomerserie Leven met de maffia reist verslaggever Gabriella Adèr af naar de prachtige streek Calabrië. Azuurblauwe zee, groener dan groene bossen, en prachtige dorpjes. Maar ook de thuisgrond van één van de machtigste maffia-organisaties van de wereld: de ‘Ndrangheta.

Gabriella en Sanne ontmoeten een Nederlandse zakenpartner van maffiosi die bloemen en cocaïne exporteerden via de bloemenveiling in Aalsmeer. Hoe is het mogelijk dat deze mannen jarenlang onopgemerkt hun gang konden gaan in Nederland? En klopt het dat de familie nog altijd Nederlandse bloemen verkoopt in Calabrië? Intussen wordt in Nederland prompt een grote politie-inval gedaan bij mensen die gelieerd zijn aan de ’Ndrangheta. Je hoort het hele verhaal vanaf 19.00 uur in Reporter Radio.

De eenzame uitvaart

Wanneer iemand eenzaam sterft schrijven dichters een persoonlijk gedicht voor deze gestorvene en lezen dat voor op de begrafenis. In Amsterdam richtte F.Starik in samenwerking met de gemeente de 'poule des doods' op, een groep dichters die betrokken zijn bij de eenzame uitvaart.

Ook overledenen die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk, verdienen immers een waardig en respectvol afscheid. Luister vanaf 21:00 uur naar Radio Doc.

Eredivisie en Volleybal

Vandaag de tweede speelronde in een nieuw seizoen Eredivisie. Hier een overzicht van de wedstrijden die je vandaag hoort op NPO Radio 1.

Speelronde 2

12:15 Heracles Almelo - sc Heerenveen
14:30 ADO Den Haag - FC Utrecht
14:30 Feyenoord - Sparta
16:45 AZ - Fortune Sittard

En de Nederlandse volleybalsters gaan de strijd aan met het team uit Italië om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Je hoort de wedstrijd vanaf 20.45 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie