appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Discutabel' dat Femke Merel van Kooten uit de PvdD stapt

ANP
woensdag 17 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Discutabel", dat is het woord dat oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet als reactie geeft op het nieuws dat één van de vijf Kamerleden van de Partij voor de Dieren opstapt. Gisteren maakte Femke Merel van Kooten bekend dat ze doorgaat als onafhankelijk Tweede Kamerlid.

Stand.nl: Tweede Kamerleden die vertrekken bij hun partij moeten hun zetel opgeven

Volgens Verbeet - die zelf in de Kamer zat voor de PvdA - is de lijn van je partij vóór dat je instemt met het Kamerlidmaatschap bekend. Ze vindt dat de koers van de PvdD geen enorme wending genomen heeft sinds het begin van deze regeerperiode. "Zo wordt het wel héél makkelijk om in de Kamer te komen en een zetel te halen", aldus Verbeet.

Het is een terugkomende discussie: mogen Kamerleden hun zetel behouden als ze de partij verlaten? In de wet staat dat zetels in de Kamer het eigendom zijn van de zetelhouder en niet van de partij.

Het kan een trucje worden

Gerdi Verbeet

Verbeet keurt het principe dan ook niet af, maar verwacht wél een stevige argumentatie bij het verlaten van je partij. "Anders kan het een trucje worden. Dat je na twee jaar zegt dat je toch niet helemaal happy voelt en voor jezelf begint. Dat is te makkelijk."

Van Kooten geeft als argument voor haar vertrek dat ze vindt dat de PvdD van Marianne Thieme zich te veel beperkt. Naar eigen zeggen koos Van Kooten de PvdD omdat het een brede emancipatiepartij is, maar ze zag daar te weinig van terug.


Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1