Binnenland
KRO-NCRV

Op bezoek bij een Biblebelt-familie: wél gevaccineerd, maar absoluut geen Fortnite

foto: Foto: Maarten Bleumersfoto: Foto: Maarten Bleumers
  1. Nieuwschevron right
  2. Op bezoek bij een Biblebelt-familie: wél gevaccineerd, maar absoluut geen Fortnite

Lange rokken, grote gezinnen, homofoob. Voor veel mensen onderdelen van een stereotype Biblebelt-bewoner. Maar klopt dat nog wel?

Gisteren opende in Museum Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling 'Bij ons in de Biblebelt'. Door middel van voorwerpen, foto’s, en teksten wordt er een beeld geschetst van de leefwijze en geschiedenis van ‘refo’s’, zoals bevindelijk gereformeerden ook wel worden genoemd.

In de hoek gedrukt

"Het is een groep die voor de ene helft van Nederland redelijk bekend is uit het dagelijks leven, maar voor heel veel mensen totaal niet", zegt hoogleraar religiegeschiedenis Fred van Lieburg in Spraakmakers. Volgens hem dreigen de refo's misverstaan te worden.

"Dat hebben ze misschien ook aan zichzelf te wijten omdat het een behoorlijk verscholen groep is die zich afzijdig houdt." Maar de hoogleraar merkt wel dat de groep steeds zelfbewuster wordt en vindt het moedig dat ze steeds meer de buitenwereld opzoeken en voor hun standpunten opkomen. "Voor hen is het moeilijk omdat ze het idee hebben dat ze ook bij Nederland horen. In die zin voelen ze zich ook wel vervreemd of verontrust over dat ze zo in een hoek gedrukt worden."

Geen Fortnite

Op 'Bij ons in de Biblebelt' hangt een portret van Dicky Haase: moeder van vijf kinderen en woonachtig in Rijssen. Spraakmakers-verslaggever Maarten Bleumers ging bij ze op bezoek. Zoon Diederik (16) kwam net thuis van school uit Apeldoorn. Waar veel leeftijdsgenoten geen genoeg kunnen krijgen van het razend populaire online-schietspel Fortnite, speelt hij tijdens de busrit "offline spelletjes" als schaken.

“Ik ken Fortnite wel maar ik speel het niet", zegt Diederik. "Ik heb eigenlijk geen interesse. Ik denk dat het ook niet mag." Dat voelt hij goed aan: moeder Dicky wil er niets van hebben. "Nee, ik ken het niet maar het zou inderdaad niet mogen. Bij wat ik ervan ken, wat heel weinig is, denk ik: walgelijk spel, wil ik niet."

Geïnfecteerd

Dicky vertelt dat ze haar kinderen voor nog meer dingen behoedt, ze gebruikt daarvoor een Clicksafe-filter. De meeste ouders zullen de grens bij porno of geweld plaatsen, maar voor Dicky ligt de grens eerder. "Ik kijk naar popsterren, de teksten van al die idolen. Het hele gedachtegoed ook. Ik ben bang dat ze daardoor geïnfecteerd worden. Dat vind ik slecht voor hun geest."

De kinderen van Dicky zijn wél ingeënt, wat in de Biblebelt voor veel gezinnen een ingewikkeld punt is. "Ik snap wel dat mensen dit een grens over vinden gaan omdat je God een stapje voor bent", zegt ze. "Alvast dingen doen om je immuunsysteem in de war te brengen. Maar tegelijk denk ik: je zal maar mazelen krijgen en dan overlijden. Of een ander kind overlijdt daardoor. Dat vind ik wel heel erg hoor, heel moeilijk."

Aapjes kijken

Volgens Van Lieburg is de tentoonstelling met sympathie opgezet. De bedoeling is niet dat de tentoonstelling voelt als aapjes kijken. Maar tegelijk snapt familie Haase de fascinatie wel. Zoon Jurgen: "Heel veel bevolkingsgroepen gaan mee met de tijd. We lopen in principe vijftig jaar achter. We gaan wel mee met de ontwikkelingen, maar veel rustiger. Op een veel normaler tempo." Dicky vindt het mooi hun manier van leven te kunnen delen. "Dit is een mooie gelegenheid om te laten zien dat wij ook gewone mensen zijn."

Fred van Lieburg over tentoonstelling 'Bij ons in de Bijbelbelt'

Ster advertentie
Ster advertentie