Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Nederlandse identiteit en het klimaatakkoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Nederlandse identiteit en het klimaatakkoord

Wat betekent het om een Nederlander te zijn? In OVT duiken we dieper in de Nederlandse identiteit. En hoe kijkt de oud-coach van de Oranjeleeuwinnen nu naar het WK Vrouwenvoetbal? Dit, en nog veel meer, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

OVT

"De Nederlandse identiteit bestaat", althans, dat vinden we zelf. Zo blijkt uit 'Denkend aan Nederland', een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar wat Nederland voor de Nederlanders betekent. Willem Frijhoff schreef bij deze rapportage een essay over de Nederlandse identiteit in historisch perspectief en komt daarover vertellen.

"Gooi maar weg, het is te duur." Archeoloog David Fontijn deed jarenlang onderzoek naar overblijfselen uit de bronstijd. Hij verbaasde zich over het feit dat destijds de meest waardevolle spullen werden weggegooid. Archeologe en jeugdboekenschrijfster Linda Dielemans verwerkte de gegevens uit dat onderzoek in haar nieuwste boek Brons en is te gast. Vanaf 10.00 uur in OVT.

De Perstribune

Saskia Belleman is rechtbankjournalist van De Telegraaf. Voor die krant volgde zij roemruchte rechtszaken, zoals de zaak-Wilders, de zaak-Volkert van de G. en de zaak rond de moord op Anne Faber. Een flink deel van haar leven was ze kwijt aan het proces tegen Willem Holleeder. Komende donderdag volgt de climax: dan is de uitspraak.

Arjan van der Laan was de voorganger van Sarina Wiegman als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. De oud-speler van onder meer Sparta en FC Twente werd aangesteld ná het vorige WK en werd vlak vóór het succesvolle EK van twee jaar geleden ontslagen. Van der Laan kent de ploeg van haver tot gort en volgt 'zijn' Leeuwinnen op de voet op het WK in Frankrijk.

De langzame weg naar een duurzame toekomst

In 2023 moet Nederland voldoen aan Europese normen over waterkwaliteit, milieu en voedselveiligheid. Om die normen te kunnen halen is beleid ingezet om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw terug te dringen. Deze week bracht het Planbureau voor de Leefomgeving een tussenevaluatie uit. Worden de tussendoelen gehaald of zijn extra maatregelen nodig? We praten in de studio met Aaldrik Tiktak, onderzoeker van het Planbureau voor de Leefomgeving. Luister vanaf 19.00 uur naar Reporter Radio.

Radiodoc

Het hele jaar zomer. Zon, zee, strand. Met 500.000 inwoners en een oppervlakte zo groot als Rotterdam lijkt het leven op Malta een paradijs. Maar voor dat paradijselijke leven lijkt de zon steeds minder op te gaan. Afgelopen winter had het eiland de grootste storm in veertig jaar. Vijf maanden hadden winkels en restaurants aan de kust nodig om ramen en etalages te herstellen.

In 2015 is het klimaatakkoord van Parijs binnen Europa gesloten, om dit soort natuurgeweld in te perken waar het kan. Hierin zijn targets opgenomen. Zo moeten alle Europese landen vanaf 2020 tenminste voor 50% recyclen. Nederland heeft die target met 70% recycling ruimschoots gehaald. Maar gaat het eiland Malta deze target ook halen? Langzaam maar zeker komen er steeds milieucampagnes en individuelen die tot actie overgaan. Maar is dat genoeg? Rens Turk ging naar Malta en maakte een radiodocumentaire om een tussentijdse balans op te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie