Binnenland
AVROTROS

Dood Ewold Horn sloeg bij jeugdvriend in als een bom: 'Ik dacht elke dag aan hem'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Dood Ewold Horn sloeg bij jeugdvriend in als een bom: 'Ik dacht elke dag aan hem'

Het nieuws dat de in de Filipijnen gegijzelde Ewold Horn is doodgeschoten, maakt diepe indruk bij de Ton van der Made. De Groningse dierentuindirecteur is al van kinds af aan bevriend met Ewold. Ze deelden dezelfde passie voor dieren. Van der Made vertelt erover in Radio EenVandaag.

Ton van der Made maakt zich op voor een drukke vakantiedag voor dierentuin DoeZoo in het Groningse plaatsje Leens. Dat Ewold Horn is doodgeschoten hoort Van der Made's vrouw eerst. Vlak voordat zij het hem kan vertellen, wordt hij gebeld door een journalist. Die vraagt: 'Wat vind je er van?' Zo ontdekt de dierentuindirecteur dat zijn jeugdvriend niet meer leeft. Van der Made: "Dat sloeg in als een bom."

Gepassioneerd vakman

Ton van der Made omschrijft Ewold Horn als 'een gepassioneerd vakman'. Als preparateur zette hij vogels op voor musea. "Hij wilde ze ook in het echt zien om hun natuurlijke houdingen te leren kennen." Daarvoor was Ewold bereid om de hele wereld af te reizen. Zo reisde hij naar de Filipijnse Sulu-archipel om de bedreigde neushoornvogel met eigen ogen te zien. Van der Made heeft dezelfde dierenliefde en begrijpt dat je daarvoor zelfs naar gevaarlijke gebieden gaat: "Ik heb dezelfde passie, ik snap het helemaal. Dit was zo'n bijzondere vogel."

Van der Made komt al zijn hele leven over de vloer bij het gezin van Ewold. De ontvoering heeft duidelijk impact op het leven van Van der Made: "Je denkt er elke dag aan." Er is altijd contact geweest met de ouders, maar in de afgelopen 7 jaar heeft Van der Made dat bewust minder opgezocht. "Zijn ouders zijn inmiddels op leeftijd. Je kunt elkaar wel opzoeken, maar je herinnert elkaar steeds aan het gemis. Op een gegeven moment kwets je elkaar alleen maar."

Lief en leed

De afgelopen jaren is er weinig naar buiten gekomen over de ontvoering van Ewold. Van der Made vindt dat een goede zaak. "Onderling is duidelijk afgesproken om naar de familie te luisteren. De familie vertrouwde op Buitenlandse Zaken. Dat begrijp ik heel goed. Natuurlijk maakt het je soms best boos dat het zo lang duurt, maar wij weten niet wat er achter de schermen gebeurde. Dat is speculeren."
Ondanks de beperkte aandacht die de ontvoering had, heeft de zaak altijd gespeeld in Leens. "Bij ons in het park hangt een foto van Ewold", vertelt Van der Made. "Die hebben we een paar jaar terug opgehangen om hem niet te vergeten. Daar hebben we helaas nu de sterfdatum bij moeten zetten. Vanavond komen we met vrienden bij elkaar. Dan drinken we een glas whiskey, waar Ewold ook van hield. We hebben samen lief en leed gedeeld."
Ster advertentie
Ster advertentie