Binnenland

Justitie Saksen: zelfmoord had niet mogen gebeuren

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Justitie Saksen: zelfmoord had niet mogen gebeuren

[NOS] De autoriteiten in de Duitse deelstaat Saksen hebben op een persconferentie gezegd dat de zelfmoord van de Syrische verdachte Jaber al-Bakr niet had mogen gebeuren. De man, die verdacht werd van het voorbereiden van een terreuraanslag op het vliegveld van Berlijn, werd maandag in Leipzig opgepakt, na een mislukte poging tot aanhouding zaterdag.

Toen de Syriër werd binnengebracht in de gevangenis, wist de gevangenisdirectie dat het risico bestond dat hij zelfmoord kon plegen. Na een gesprek met de gevangene, waarbij onder anderen een psycholoog aanwezig was, zag men geen acuut gevaar voor zelfmoord.

De gevangene maakte een rustige indruk, zei een woordvoerder van justitie. Op een vraag van een journalist of de psycholoog ervaring had met terreurverdachten, was het antwoord nee.

Duitsland is verbijsterd over de zelfmoord van de Syriër. Correspondent Jeroen Wollaars op NPO Radio 1: "Zijn advocaat had de directeur van de instelling gebeld met de mededeling: mijn cliënt is suïcidaal. Die zei: maak je geen zorgen, we gaan hem extra in de gaten houden, maar dat is kennelijk niet gebeurd." Volgens de Duitse wet mag een suïcidale verdachte niet alleen gelaten worden.

Jeroen Wollaars vertelde op NPO Radio 1 over de ontzetting in Duitsland:

"Mensen zijn geshockeerd en politici van links tot rechts zijn verbijsterd," vertelt Wollaars op NPO Radio 1. "Er wordt gesproken van de Bundesbananenrepubliek, want hoe kan dit gebeuren bij de staatsvijand nummer 1 die op het punt stond een grote aanslag te plegen? Dit is beschamend voor de Duitse justitie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het vizier

De ontzetting onder meer zo groot omdat het niet de eerste flater is in deze zaak. Al-Bakr wist zaterdag in de Oost-Duitse stad Chemnitz te ontkomen aan de politie, terwijl agenten hem in het vizier hadden.

Al-Bakr liep een dag later tegen de lamp, nadat hij in Leipzig toevlucht had gezocht bij drie landgenoten. Die bonden hem vast en belden de politie.

Ster advertentie
Ster advertentie