Binnenland
NOS

Turkije-rapporteur Kati Piri: 'Nieuw dieptepunt in democratische ontmanteling van Turkije'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije-rapporteur Kati Piri: 'Nieuw dieptepunt in democratische ontmanteling van Turkije'

Het ongeldig verklaren door de Turkse kiesraad van de verkiezingen in Istanbul is een nieuw dieptepunt in de "democratische ontmanteling van Turkije", volgens Turkije-rapporteur voor het Europees Parlement Kati Piri (PvdA). De verkiezingen van 31 maart werden gewonnen door een kandidaat van oppositiepartij CHP, Ekrem Imamoglu. Die was al geïnstalleerd als burgemeester.

Turkije-rapporteur Kati Piri: 'Nieuw dieptepunt in democratische ontmanteling van Turkije'

De uitslag leidde tot grote frustratie bij president Erdogan, wiens AK-partij de verkiezingen in de grootste stad van het land verloor. Volgens Erdogan zijn er bij de verkiezingen onregelmatigheden geconstateerd. Hij zei dat de "georganiseerde misdaad" invloed had gehad op de stemming.

Piri vindt het niet verbazingwekkend dat Erdogan zo'n punt maakt van het verlies van Istanbul. "Hij heeft zelf eens gezegd: wie Istanbul wint, wint heel Turkije."

De rapporteur is desondanks erg geschrokken van het nieuws. "Turkije is nooit een perfecte democratie geweest, maar er was een regel die min of meer overeind bleef en dat is dat er vrije verkiezingen waren."

Onrust

Ook na hertellingen en bezwaarprocedures bleek dat Imamoglu de verkiezingen had gewonnen. Deze stap, het annuleren van de verkiezingen, was de allerlaatste mogelijkheid voor de AKP om de uitslag van de verkiezingen tegen te gaan. Volgens de AKP-vertegenwoordiger in de kiesraad is de uitslag geannuleerd omdat verkiezingsmedewerkers geen ambtenaren waren. Ook waren volgens hem uitslagformulieren niet ondertekend.

Een hoge functionaris van de oppositie heeft woedend gereageerd. Hij stelt dat het systeem "niet-democratisch en onwettig is". Hij spreekt van een "duidelijke dictatuur". De nieuwe verkiezingen worden op 23 juni gehouden. Piri hoopt dat daar internationale waarnemers bij zullen zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie