Binnenland
KRO-NCRV

Herman Bolhaar: Mensenhandel kan niet effectief worden bestreden met de cijfers die we nu hebben

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman Bolhaar: Mensenhandel kan niet effectief worden bestreden met de cijfers die we nu hebben

Het voorkomen en bestrijden van mensenhandel is een prioriteit van het kabinet. Maar uit de Dadermonitor, het rapport dat Herman Bolhaar vandaag als Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen presenteert, blijkt dat het ontbreekt aan de cijfers die nodig zijn om te komen tot een effectieve aanpak van mensenhandel.

Weinig zicht

Zo heeft de rapporteur geen zicht op de aard en omvang van meldingen van mensenhandel, geen zicht op de totale omvang van daders van mensenhandel en is het onduidelijk hoe vaak daders van mensenhandel in herhaling vallen. Onvoldoende inzicht in de effectiviteit van maatregelen is meer dan alleen geldverspilling, zegt Bolhaar in het rapport. “Het kan zelfs betekenen dat maatregelen contraproductief zijn en de aanpak van mensenhandel schaden.”

"Het begint met zicht", zegt Bolhaar vandaag in Spraakmakers. "Wie zijn de daders? Wie zijn de slachtoffers? In welke sectoren zijn de risico’s het grootst? Dat moet je weten om te kunnen bepalen waar er moet worden ingegrepen. Het wordt ingewikkeld om te weten of je met de goede dingen bezig bent." Bolhaar wijt die onduidelijkheid aan het feit dat het om een veelomvattend probleem gaat die van vele partijen actie vraagt. "Het gaat niet alleen over strafrecht, het moet ook gaan om preventie. Anders blijft het zich voordoen."

Kwetsbare foto's

De Nationaal Rapporteur vertelt dat slachtoffers vaak arbeidsmigranten zijn die in lage lonensectoren werken omdat ze kwetsbaar zijn. Ook maakt hij zich zorgen over de hoeveelheid jongeren die dader zijn. Volgens Bolhaar is een kwart van alle daders niet ouder dan 22 jaar. Hij noemt het voorbeeld van een 17-jarige jongen die een 14-jarig meisje de prostitutie in dwong door haar te chanteren met kwetsbare foto’s die ze hem had gestuurd.

Het aantal verdachten van mensenhandel dat jaarlijks bij het Openbaar Ministerie wordt ingeschreven is de afgelopen jaren fors gedaald: van 257 zaken in 2013 tot 144 zaken in 2017. Bolhaar maakt zich daar grote zorgen over, want er is geen reden om aan te nemen dat die dalende trend het gevolg is van daadwerkelijk minder slachtoffers en daders.

Herman Bolhaar over rapport de Dadermonitor

Ster advertentie
Ster advertentie