Binnenland

Ton Heerts: 'Gros van de mbo’ers redt zich prima'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ton Heerts: 'Gros van de mbo’ers redt zich prima'

[KRO-NCRV] De voorzitter van de MBO-raad Ton Heerts gelooft niet in één oplossing om de doorstroom en het succes van mbo’ers in het hbo te vergroten. Dat zei hij vanmorgen in het NPO Radio 1 programma De Ochtend.

Heerts reageert hiermee op het onderzoek ‘Wikkenen wegen in het hoger onderwijs’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vandaag is gepresenteerd. Hieruit blijkt dat mbo’ers steeds minder slagen als zij een vervolgopleiding doen aan een hogeschool. Gemiddeld doen ze langer over de studie en de uitval is hoger dan bij havo en vwo leerlingen die een vervolgopleiding kiezen.

De kwaliteitsverbetering in het hbo en de omschakeling van mbo naar hbo zorgen er o.a. voor dat veel leerlingen in het eerste of tweede jaar van het hbo al uitvallen. Toch wil Heerts dit relativeren: “Het gros van de mbo-studenten gaat naar de arbeidsmarkt en redt zich daar prima. Soms komen zij later in de loopbaan alsnog terug bij het hbo. En een deel van de mensen die willen doorstuderen aan het hbo komt er gewoon doorheen.”

De oorzaken van soms stroeve doorstroom en het uitval zijn zo verschillend per regio en persoon dat er ook niet één
oplossing mogelijk. In het Radio 1 Journaal van vanmorgen pleit Thomde Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, voor een schakeljaar tussen het mbo en hbo. Volgens Heerts moet er vooral per leerling gekeken worden wat het beste is. “Het is allemaal maatwerk; er is niet een schoolplan dat past bij ieder individu. Meer theorie aan het einde van het mbo kan soms wel helpen bij de aansluiting.”

Bekijk hier het hele interview met Ton Heerts terug:

Ster advertentie
Ster advertentie