Binnenland

'In Calais gebeuren zaken die volgens het VN-kinderrechtenverdrag niet mogen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In Calais gebeuren zaken die volgens het VN-kinderrechtenverdrag niet mogen'

[KRO-NCRV] In het vluchtelingenkamp bij Calais worden kinderen vermist en verkracht, maar niemand steekt er een poot naar uit. Dat zegt voormalig kinderombudsman Marc Dullaert, die het kamp bezocht voor het KRO-NCRV-programma Kruispunt.

In het kamp, bekend als de ‘jungle’, zitten zo’n 800 kinderen zonder ouders of voogd. Op NPO Radio 1 betitelt Dullaert deze kinderen als ‘vogelvrij’. Dullaert is voorzitter van kinderrechtenstichting KidsRights en ontving serieuze signalen van mensenhandel en verkrachtingen van kinderen. Tijdens het bezoek heeft hij deze bevestigd gekregen, zegt hij. Hij sprak onder andere met kinderen zelf, maar ook met hulpverleners.

Bekijk ook: Calais zou ontruimt zijn, maar het is er nog steeds

Vorige week werd bekend dat er 129 kinderen vermist zijn. Volgens Dullaert worden sommigen slachtoffer van een mensenhandelaar, die ‘als gieren’ rondgaan in het kamp. Sommige kinderen worden aan het werk gezet als tomatenplukker in Italië, maar voor anderen loopt het slechter af: ze komen terecht in de prostitutie of zelfs in de organenhandel.

Het VN verdrag staat dit niet toe

De meeste kinderen zijn naar Calais gegaan in de hoop naar Engeland te kunnen, dat zijn zij als het beloofde land volgens Dullaert. “Er is een rapport uitgekomen waaruit blijkt dat 400 van die kinderen, dus de helft, in aanmerking komen voor gezinshereniging met familie in Engeland. Dat gebeurt maar niet.”

Bekijk ook: Kamp Calais: wat zijn de gevolgen voor de regio?

"Het ergste vind ik, dat wij in onze achtertuin als Europese gemeenschap, een lakse houding hebben en ons gezicht afwenden. Terwijl daar 800 kinderen zitten, zonder ouders, in verschrikkelijke omstandigheden. Het VN kinderrechtenverdrag zegt ook dat kinderen die binnen de Europese grenzen zijn, die moeten we gewoon bescherming bieden”, aldus Dullaert.

Wat moet er wél gebeuren?

President Hollande heeft aangekondigd het Kamp te gaan ontruimen, dat vindt Dullaert geen goed idee. “De grote angst is dat er weer kinderen vermist raken. Ik zeg ook niet dat je het kamp in stand moet houden, het is gewoon een onhoudbare situatie.”

Dullaert doet een oproep: “In Europa zijn afspraken gemaakt over de herverdeling van vluchtelingen. Mijn oproep zou zijn om voorrang te geven aan de meest kwetsbare. En dat zijn de kinderen die zonder ouders in Calais aanwezig zijn, verdeel die over de verschillende landen. Een taak dus voor de Europese Commissie.”

De reportage van Kruispunt is a.s. zondag te zien om 23:05u op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie