Binnenland
KRO-NCRV

Politievlogger Jan-Willem nog steeds onzorgvuldig met persoonsgegevens

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Politievlogger Jan-Willem nog steeds onzorgvuldig met persoonsgegevens

De populaire politievlogger Jan-Willem maakt nog steeds video's waarin de identiteit van aangehouden mensen herleidbaar is. Dat constateert Pointer, het datajournalistieke platform van KRO-NCRV dat vandaag gelanceerd wordt. "Wat wij doen is een soort forensisch werk", zegt eindredacteur Rene Sommer. "We vergaren digitale informatie en daar scheppen we orde in." Vanavond is de eerste uitzending van Pointer op NPO 2 te zien.

De agent geeft op YouTube een kijkje in de keuken bij de politie. Zijn bijna 200.000 (vooral jonge) abonnees zien hoe hij in de meldkamer zit of administratie verwerkt, maar ook spannende achtervolgingen en aanhoudingen. In 2016 en 2017 deed de dataredactie van KRO-NCRV in samenwerking met De Monitor onderzoek naar de politievlogger en de herleidbaarheid van gefilmde betrokkenen. In 163 video’s vonden ze 31 incidenten waarbij teveel persoonsgegevens te zien zijn.

Naar aanleiding van die bevindingen beloofde de politie beterschap. Er werden instructies opgesteld, door de politie zelf, over het gebruik van social media en de waarborging van de privacy van burgers. Maar het probleem lijkt nog steeds niet opgelost te zijn. Sommer: "Stemmen zijn niet hervormd, mensen zijn aan hun uiterlijk te herkennen, of straten en huizen zijn herkenbaar. We hebben mensen gesproken die er last van hebben. Ze kwamen herkenbaar in beeld en werden er door hun werkgever over aangesproken".

Digitale schandpaal

De politie heeft in een schriftelijke reactie laten weten dat ze wel goed rekening houden met de privacy van burgers en dat er eindredactie wordt gedaan. "Kennelijk schort het daar toch nog behoorlijk aan", zegt advocaat Jurrian de Vries in Spraakmakers. "De politie móet de privacy van de burger in acht nemen. Ik denk dat we ons daar allemaal hard voor moeten maken. Als je afspraken maakt en beterschap belooft, dan dien je dat ook te doen." Volgens De Vries moet social media geen digitale schandpaal worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoewel Sommer begrijpt dat er fouten gemaakt kunnen worden, is het volgens de eindredacteur niet te veel gevraagd meer rekening te houden met de privacy van burgers. "Een stem vervormen is niet zo heel moeilijk. Iets onherkenbaar maken is in principe gewoon te doen." Hoewel de politie volhoudt dat ze dat nu met zorg doen, wilden ze echter niet ingaan op de nieuwe voorbeelden die Pointer ontdekt heeft.

De eerste uitzending van Pointer over politievlogger Jan-Willem is is vanavond te zien om 21.45 uur op NPO 2

Rene Sommer over het nieuwe programma 'Pointer'

Ster advertentie
Ster advertentie