Binnenland
BNNVARA

De opkomst en ondergang van IS door de lens van oorlogsfotograaf Eddy van Wessel

foto: Eddy van Wesselfoto: Eddy van Wessel
  1. Nieuwschevron right
  2. De opkomst en ondergang van IS door de lens van oorlogsfotograaf Eddy van Wessel

Met de inname van het plaatsje Baghouz is het laatste stukje van het IS-kalifaat gevallen. Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel volgde de opkomst en ondergang van het terreurbewind en legde de verschrikkingen vast met zijn camera. In De Nieuws BV vertelt hij aan de hand van drie foto's hoe de oorlog er door zijn lens uit ziet.

Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel over de opkomst en de ondergang van het kalifaat

De eerste foto die wordt besproken is een foto van een demonstratie. Een foto die in 2013 werd gemaakt in de stad Iraakse stad Mosoel. Op dat moment was de hele stad omsingeld door soldaten, vrij kort voor de echte opkomst van IS. Eddy: "Ze hebben mij in een geblindeerde auto naar binnen gebracht en ik werd gekleed als de lokale bevolking, met een zonnebril op en met een groepje mensen ben ik het terrein op gegaan. Mijn camera werd me afgenomen. Gelukkig kreeg ik die later weer terug".

Eddy zag op het bouwterrein enorme onvrede en agressie. "Ik heb mensen gesproken die zeiden: Dit is een demonstratie, onze volgende stap is geweld. Drie maanden later was IS een feit." Op dat moment had de fotograaf geen idee dat dit het begin zou zijn van wat we nu kennen als het kalifaat.

Een 'gestolen' foto

De volgende foto is gemaakt op de berg Sinjar. In Sinjar werden in de zomer van 2014 vijfduizend Jezidi's vermoord door IS. Mensen vluchtten de bergen in en leefden op de toppen van de berg, terwijl de berg omsingeld was door IS-strijders. Via Syriƫ kon Eddy de berg bereiken. Op de foto zie je een Jezidi-strijder, iets wat niet heel gebruikelijk is, vertelt Eddy.

"Jezidi's zijn geweldloos, maar die man kon niet anders dan de wapens oppakken. Aan de andere kant van de foto zie je een meisje, zij wordt omhelsd door een vrouw. Dat meisje is door IS als seksslavin gebruikt en kon ontsnappen." Dit is voor Eddy een hele belangrijke foto.

"Dit beeld omschrijft de volledige tragiek die zo'n oorlog met zich meebrengt. Een groep die radicaal is en andere mensen niet als volwaardig ziet, daarmee dingen doet die je niet durft te bedenken, en dat iemand dat weet te overleven", vertelt Eddy.

Het meisje mag niet met haar gezicht op de foto, Eddy heeft de foto zoals hij in eigen woorden zegt 'gestolen'. Hij kent zijn camera en de lens die er op zit. Hij hield de camera ook niet voor zijn oog, maar had de camera op zijn buik hangen. Dat de foto uiteindelijk ook scherp bleek te zijn was een cadeautje.

Vluchtelingen onderweg

De laatste foto is een exodus van IS-strijders onderweg naar een kamp. "Mensen die de schrik van de wereld waren en nu vluchteling zijn. Als je daar staat dan besef je dat je op dat moment een stuk geschiedenis maakt."

"Het is een hele visuele wereld, maar ook een hele wrede wereld. Je ziet dat mensen ergens vandaan komen en niet eens weten waar ze naartoe gaan, ze lopen puur voor hun leven."

Op de vraag wat mensen kunnen leren van Eddy's foto's zegt hij: "Dat je mensen niet buiten kunt sluiten. Op het moment dat je mensen buiten de maatschappij sluit, zoals gebeurd is in Irak, dan ontneem je mensen hun toekomst. Iemand die geen toekomst heeft, heeft niks te verliezen en is tot alles in staat".

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie