Binnenland
NOSNTR

Zuidelijk Afrika getroffen door 'mogelijk grootste weerramp ooit'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuidelijk Afrika getroffen door 'mogelijk grootste weerramp ooit'

De orkaan Idai die vrijdag in Mozambique aan land kwam, wordt mogelijk de ergste door het weer veroorzaakte ramp ooit in zuidelijk Afrika, zegt de VN. De harde wind en hevige buien hebben in Mozambique, Malawi en Zimbabwe grote schade veroorzaakt. Idai is inmiddels afgezwakt. De wind is flink afgenomen, maar het zal de komende dagen flink blijven regenen.

Veel rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Hulporganisaties en Mozambikaanse hulpverleners doen hun best om mensen van daken en andere hoger gelegen plaatsen te redden.

De Mozambikaanse president Nyusi zei gisteren dat er 84 doden zijn geteld, maar ook dat hij bang is dat er in zijn land meer dan duizend mensen zijn omgekomen. Hulporganisaties doen geen voorspellingen, maar zeggen dat de overstromingen de ergste zijn in twintig jaar.

Geen communicatie

Een van de getroffen steden is Beira in Mozambique, met 500.000 inwoners. De wind en het water hebben duizenden huizen vernield. Door de stroomstoring zijn veel communicatiemiddelen uitgevallen. Ook het ziekenhuis heeft grote schade opgelopen. Ook in Chimoio, een stad in het binnenland is de schade groot.

In Zimbabwe stond het officiƫle dodental vanmorgen op 98, in Malawi zijn zeker 56 doden gevallen. Ook daar zijn duizenden mensen dakloos geraakt.

In Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1, contact met Adelaide Soares, geboren in de Mozambikaanse stad Beira. Zij probeert met alle macht contact te krijgen met familie en vrienden in het getroffen gebied.

Ster advertentie
Ster advertentie