Binnenland
KRO-NCRV

CDA-leider Buma over klimaatberekeningen: 'Zijn het cijfers of dobbelstenen?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-leider Buma over klimaatberekeningen: 'Zijn het cijfers of dobbelstenen?'

"De CO2 heffing komt er, daar mag u van uit gaan. Maar de grote vraag is hoe, en hoe hoog." Maar als de balans bedrijfsleven-burger coalitiepartij CDA niet bevalt, dan is partijleider Sybrand Buma bereid om keihard op de rem te trappen, zegt hij in het radioprogramma 1 op 1.

De doorberekening van de klimaatplannen moet wel betaalbaar blijven voor de burger en het bedrijfsleven moet niet over de grens worden gejaagd, zo benadrukte Buma op NPO Radio1 tegenover Sven Kockelmann.

Vragen over de doorberekening van de klimaatplannen zijn er nog meer dan genoeg, vervolgt Buma. "Er zijn zeker heel veel vragen te stellen. Zijn het nou cijfers, of zijn het nou dobbelstenen? Het is weliswaar een scheidsrechter, maar het is niet de ultieme waarheid."

Ook de rekening voor het bedrijfsleven moet niet te gepeperd zijn volgens Buma. Al is het maar omdat kosten voor 80 procent worden doorberekend aan de burger, bleek woensdag uit de doorberekeningen.

"Het invoeren mag er niet toe leiden dat we bedrijven het land uitjagen. Het moet draaglijk zijn. Dat is nu de grote vraag die nu voor ons ligt.” Om eraan toe te voegen: “Leidend vind ik de afspraken die we maken, en niet de doorrekening op het resultaat."

Klimaatrevolte dreigt nog steeds

In de zomer van 2018 waarschuwde Sybrand Buma in zijn Schoo-lezing voor de gevolgen van de klimaatmaatregelen. Buma zei daar te vrezen voor een 'klimaatrevolte', vergelijkbaar met de Fortuynrevolte uit 2002. Het hameren op verduurzaming zou ervoor zorgen dat mensen met weinig geld zich zouden afkeren van de klimaatplannen. Anno 2019 denkt Buma er nog steeds zo over.

Quote

Gisteren is gebleken dat de coalitie eensgezinder is dan de oppositie.

Sybrand Buma

Tegelijkertijd ziet Buma de klimaatrevolte los van de forse opmars van het Forum voor Democratie in de peilingen. "Heel veel Nederlanders beseffen wel degelijk dat er iets moet gebeuren. Maar het gescheld en geroep op het klimaatbeleid is niet wat mensen willen. Mensen vragen wel om beleid dat ze zelf mee kunnen maken."

Eensgezindheid

Wie denkt dat de coalitie wankeler op de benen staat sinds de presentatie woensdag van de doorberekening van de klimaatplannen, komt bedrogen uit. "Gisteren is gebleken dat de coalitie eensgezinder is dan de oppositie. Forum voor Democratie en GroenLinks roepen allebei dat het niet deugt, maar als je ze vraagt naar een oplossing, dan krijgen ze ruzie."

Dat de provinciale verkiezingen een toetssteen zijn van het klimaatbeleid en de visie van het kabinet in dit verband, vindt Buma te kort door de bocht.

"We moeten ons realiseren dat het om provinciale verkiezingen gaat. Dat gaat over de plaatsing van windmolens en dergelijken. Alles wat gisteren naar buiten is gekomen, gaat niet 1 op 1 de provincies raken, want die hebben hun eigen beleid al. Dit is het nationale beleid op basis van de verkiezingen in 2017. De provinciale keuzes moet je op basis van provinciale programma’s afwegen."

CDA-leiderschap niet ter discussie

Buma wuift alle kritiek uit de wandelgangen op zijn leiderschap weg, "dat is een broodjeaapverhaal". De partij staat op een halvering in de peilingen, het doortastende optreden van CDA-minister Hoekstra in de zaak AirFrance-KLM werd gezien als open sollicitatie naar het partijleiderschap. Buma benadrukt ferm dat hij CDA-leider blijft, ook na de provinciale en Europese verkiezingen, "hoe goed de uitslagen ook zijn".

Buma over klimaatberekeningen: 'Zijn het cijfers of dobbelstenen?'

Ster advertentie
Ster advertentie