appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Het taalgebruik in de rechtbank moet veel makkelijker'

ANP
woensdag 13 maart 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Het taalgebruik in de rechtbank kan een stuk simpeler, vindt advocaat Carrie Jansen. Rechters en advocaten praten te veel in vaktermen, waardoor normale burgers er niets meer van begrijpen. "Gebruik geen zinnen met vijf komma's, geen woorden van meer dan twee lettergrepen en geen onbegrijpelijke taal", zo pleit Jansen in Radio EenVandaag.

Carrie Jansen is 'De Optimist' in Radio EenVandaag

Jansen werd bekend als cabaretière, maar 10 jaar geleden maakte ze de carrièreswitch. "Ik was me een beetje gaan vervelen in medialand en dacht: ik moet wat anders gaan doen." Het taalgebruik van rechters en andere advocaten ergert haar soms enorm. "Als je het hebt over 'de betrokkene' en 'de verbalisant', dan weet toch niemand meer waar het over gaat?"

Normaal praten

De mensen die Jansen in de rechtszaal vertegenwoordigt zijn 'normale Rotterdammers'. "Daar moet je ook normaal tegen praten." Moeilijke vaktaal maakt de kloof tussen de burger en de rechtspraak namelijk alleen maar groter, zegt Jansen. "Het laat merken: wij zitten hier, en jij daar. Wij zijn beter dan jij." 

Jansen werkt als advocaat in het familierecht, waar zaken over bijvoorbeeld het uit huis plaatsen van een kind gaan. "Daar doen rechters wel hun best om het taalgebruik wat normaler te houden, maar soms is het alsnog niet te begrijpen." Merkt ze dat dat gebeurt, dan grijpt Jansen in. "Ik spreek de rechter er dan op aan en vraag: wat is dat wat u zegt? Mensen zitten op van de zenuwen in de rechtbank. Dan moet je duidelijke, klare taal spreken."

Verdriet ontwijken

Jansen denkt dat het taalgebruik vaak opzettelijk is: het bewaart een afstand tussen de rechter en de mensen in de zaal. Ze denkt ook dat rechters het soms ingewikkeld houden, omdat ze niet getraind zijn in het zien van verdriet. "Het is natuurlijk vreselijk als je kind uit huis geplaatst wordt. Mensen barsten dan wel eens in huilen uit."

"Sommige rechters negeren dat gewoon, maar de beste manier is om het te erkennen en te zeggen: ik zie dat u hier verdriet om heeft." Want: een rechtszaal wordt door mensen in de zaal heel anders beleefd. "Wat voor ons een zaak is, is voor hun hun hele leven."

Carrie Jansen roept als 'De Optimist' in Radio EenVandaag op tot simpelere taal in de rechtbank

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1