Binnenland
BNNVARA

Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer: 'Mannen vonden het lastig dat vrouwen boven hun gesteld werden'

foto: Rijksoverheidfoto: Rijksoverheid
  1. Nieuwschevron right
  2. Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer: 'Mannen vonden het lastig dat vrouwen boven hun gesteld werden'

Het is vijfenzeventig jaar geleden dat de eerste vrouwen aan de slag gingen bij de krijgsmacht. In eerste instantie waren de functies voor vrouwen beperkt. Gaandeweg hebben de vrouwen zich steeds verder vrijgevochten. Driekwart eeuw later vechten, vliegen en varen vrouwen bij Defensie. Over hun opkomst en de toekomst praten Luitenant-Kolonel bij de Landmacht Gwenda Nilen en Luitenant-Kolonel buiten dienst bij de Luchtmacht Christa Oppers-Beumer in De Nieuws BV.

Vrouwen bij de krijgsmacht. We kunnen Defensie niet meer zonder ze voorstellen. Een kwart eeuw geleden was dat niet zo gewoon. Afgelopen dinsdag was het vijfenzeventig jaar geleden dat het eerste vrouwenkorps werd opgericht. Om dit te vieren, ontbijten vijfenzeventig vrouwen van Defensie vandaag, op Internationale Vrouwendag, met de minister en de staatssecretaris.

Opkomst van de vrouw

Van oorsprong is de krijgsmacht masculien. Met de oprichting van de vrouwelijke beroepskorpsen MARVA, MILVA en LUVA kwam er een plek voor vrouwen in de krijgsmacht. De werkzaamheden die vrouwen toen verrichten, waren voornamelijk ondersteunend. Daarnaast werkten de vrouwen nog apart van de mannen.

In 1987 kregen vrouwen een meer volwaardige positie. Voor het eerst werden vrouwelijke militairen toegelaten tot de opleidingsinstituten voor officieren en onderofficieren. Vanaf de jaren ’90 gingen vrouwen operationele en technische functies vervullen.

Quote

Prima vrouwen bij de Luchtmobiele Brigade, maar niet als mijn pelotonscommandant

Gwenda Nielen

Luitenant-Kolonel Christa Oppers-Beumer studeerde als eerste vrouw in 1982 af van de Koninklijke Militaire Academie. Ook zette ze als eerst vrouw in een leidinggevende functie de mannenwereld op zijn kop. ''Het was vrij ongewoon. Mannen vonden het lastig dat vrouwen boven hun gesteld werden. Ze mochten wel meedoen, maar niet hun chef zijn'', vertelt Christa.

Dit is herkenbaar, vertelt Gwenda Nielen. De Luitenant-Kolonel is twintig jaar werkzaam bij de Landmacht. In haar eerste leidinggevende functie kreeg ze het volgende te horen: “Prima vrouwen bij de Luchtmobiele Brigade, maar niet als mijn pelotonscommandant”.

De dames hebben allebei het idee dat ze harder moesten werken als vrouw om evenveel respect te verdienen als een man. ''Je wil gewoon laten zien dat je professioneel bent. Je maakt lange dagen, zet altijd alle puntjes op i en je moet een beetje mierenneuken.''

Vrouwen aan de top

Inmiddels is zo’n tien procent van de werknemers bij Defensie een vrouw. Het percentage vrouwen in een topfunctie ligt rond de vijf procent. ''Ik denk dat ze vrouwen meer moeten stimuleren'', vertelt Gwenda.

Quote

Ik denk dat je altijd moet kijken naar de kwaliteit van mensen

Christa Oppers-Beumer

Dit gaat volgens haar samen met een algemene trend. Volgens haar heerst nog steeds het idee dat je een betere moeder bent als je drie dagen werkt. Zelf is ze ook moeder van twee kinderen en moet ze soms uitleggen waarom ze fulltime werkt. ''Als je een hele periode niet fulltime werkt, mis je wel de trein naar de top'', vertelt Gwenda.

Het percentage vrouwen binnen Defensie zal volgens Christa in de toekomst naar maximaal naar vijftien procent stijgen. Het is niet alleen belangrijk dat het percentage stijgt, volgens Christa: ''Ik denk dat je altijd moet kijken naar de kwaliteit van mensen. Als organisatie word je alleen gelukkig van mannen en vrouwen die het echt willen.''

75 jaar vrouwen in de krijgsmacht

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie