Binnenland
NOS

Islamitische school Amsterdam werd al langer in de gaten gehouden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Islamitische school Amsterdam werd al langer in de gaten gehouden

Politici in Den Haag en de gemeente Amsterdam hebben al jaren problemen met de Stichting Islamitisch Onderwijs, de Amsterdamse stichting achter het Cornelius Haga Lyceum. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde gisterenmiddag dat leerlingen van die middelbare school worden beïnvloed door leraren die contact onderhouden met terroristen.

'Anti-democratische geluiden waren er al voor de start van de school'

Het Cornelius Haga Lyceum opende zijn deuren in 2017, na een jarenlange strijd met de politiek. Toenmalig staatssecretaris Dekker van Onderwijs en de gemeente Amsterdam weigerden de oprichting van de school jarenlang te subsidiëren.

Steun aan IS

De belangrijkste reden voor de weigering van de overheid was een Facebookbericht van een toenmalig bestuurslid van de stichting. Hij schreef in 2014 dat hij terreurgroep IS steunt: "Leve ISIS en insjallah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken."

De man legde zijn functie neer, maar Dekker nam het de andere bestuursleden kwalijk dat ze in het openbaar geen afstand zouden hebben genomen van die uitspraak. Ook zouden ze hebben geweigerd mee te werken aan een onderzoek van de Onderwijsinspectie.

In juli 2017 bepaalde de Raad van State dat Dekker een tweede middelbare islamitische school in Nederland (het Cornelius Haga Lyceum) moest toestaan en dus moest bekostigen. De Raad van State vond dat het toenmalige bestuur wel degelijk afstand had genomen van de uitlatingen van het vertrokken bestuurslid.

Dekker noemde de uitspraak van de raad frustrerend. Hij zei daarop dat de onderwijsinspectie de islamitische middelbare school scherp in de gaten zou gaan houden.

Godsdienstles

Toen de inspectie gisteren naar de school ging, was het volgens de inspecteurs niet mogelijk om "verantwoord onderzoek te doen". Zo zou de school een godsdienstles hebben geannuleerd op het moment dat de controle begon.

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid was het daardoor noodzakelijk om de gemeente Amsterdam te waarschuwen. Die heeft vervolgens het schoolbestuur dringend gevraagd op te stappen en de gemeentelijke subsidies tijdelijk bevroren.

Grapperhaus noemt de school een instelling die ingaat tegen het anti-radicaliseringsbeleid van de overheid. "Gezien de gebeurtenissen in en rondom de school, maken wij ons grote zorgen dat de school duidelijk anti-democratische tendensen heeft."

Reactie Cornelius Haga Lyceum

Het Cornelius Haga Lyceum spreekt in een reactie op de waarschuwing van ongefundeerde oordelen. Feiten ontbreken in de brief van de NCTV, schrijft de school. Het schoolbestuur en de medewerkers laten weten zich te allen tijde te distantiëren "van iedere vorm van terrorisme of van idealen die daartoe aanjagen".

De islamitische school vindt dat de NCTV, de AIVD en burgemeester Halsema van Amsterdam hun boekje te buiten zijn gegaan. Het lyceum neemt het hen kwalijk dat zij de media hebben opgezocht en benadrukken dat leerlingen zich op andere scholen moeten inschrijven.

Ster advertentie
Ster advertentie