Binnenland
NOS

Ate de Jong: 'Clint Eastwood blinkt uit in broosheid'

foto: AFP via ANPfoto: AFP via ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ate de Jong: 'Clint Eastwood blinkt uit in broosheid'

Het klinkt als een filmscript: een leliekweker en oorlogsveteraan die op zijn tachtigste failliet gaat en besluit drugs te smokkelen voor één van de machtigste Mexicaanse kartels. Het verhaal van de smokkelende leliekweker is ook een filmscript, maar wel eentje die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Vandaag gaat The Mule in première, de nieuwe film van Clint Eastwood. Hij regisseert de film niet alleen, maar neemt ook de hoofdrol van leliekweker voor zijn rekening. Regisseur Ate de Jong heeft de film bekeken voor het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Volgens De Jong valt Eastwood - zelf 88 - op door zijn breekbaarheid. "Hij is altijd een stoere man geweest, maar nu heel broos en breekbaar geworden. Eén van de fantastische dingen is dat hij dat niet erg vindt en juist omarmt."

Vanwege zijn leeftijd vragen steeds meer stemmen in Hollywood zich af of dit de laatste film zal zijn van Eastwood. De Jong denkt van niet. "Ik hoorde dat hij alweer plannen voor een nieuwe film heeft." Een typische beroepskwaaltje, zegt De Jong. "Het is een soort regisseursziekte. Je uit je als regisseur door films te maken. Het is het enige waar je je bestaansrecht aan ontleent."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie