Binnenland
NOSNTR

Eerste Kamer debatteert over verbod op discriminatie transgenders

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Kamer debatteert over verbod op discriminatie transgenders

De Eerste Kamer debatteert vanmiddag over een wetsvoorstel dat discriminatie van transgenders en intersekse personen verbiedt. Laura van Beckhoven, ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland, vond het hoog tijd worden voor zo'n wet. In Nieuws en Co legt ze uit waarom.

"Er was al een wet die discriminatie op grond van geslacht of seksuele geaardheid verbood, maar die bleek in de praktijk niet goed te werken", zegt Van Beckhoven. Over discriminatie kan ze als geen ander meepraten. Tien jaar geleden begon ze met haar transitie van man naar vrouw. Haar werkgever haalde haar vervolgens van haar leidinggevende positie af en zette haar op een ongeschoolde functie. Uiteindelijk werd Van Beckhoven weggepest. In Nieuws en Co vertelt Van Beckhoven rond 16.30 haar verhaal.

Er zijn in Nederland ongeveer 102.000 mensen met een identiteit die niet overeenkomt met hun geslacht. Ongeveer 85.000 mensen hebben een intersekse. Dat betekent dat je geslachtseigenschappen van mannen en vrouwen hebt. Ruim 40 procent van de transgenders heeft te maken met negatieve reacties, ongeveer een gelijk percentage ervaart discriminatie op de arbeidsmarkt. De meldingsbereidheid van transgenders is laag, blijkt uit onderzoek van Transgender Netwerk Nederland.

Neemt de acceptatie van transgenders toe? Lees meer in deze special van NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie