Binnenland
AVROTROS

Zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium binnen: 'Wees alert op zuivel'

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium binnen: 'Wees alert op zuivel'

Zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. 60 procent krijgt dagelijks minder dan 1 gram calcium binnen. We moeten alert moeten blijven op onze zuivelinname, zegt Matthijs van de Berg van het RIVM in Radio EenVandaag.

Volgens het RIVM is zuivel de belangrijkste bron van calciuminname. Bijna zestig procent van de calcium komt uit zuivel. Matthijs van den Berg van het RIVM constateert dat de zuivelconsumptie sterk afneemt: "We zien in de voedselconsumptie-peiling een significante daling in zuivelinname bij de Nederlandse bevolking. Dat gaat om een daling van 12 procent in de afgelopen tien jaar."

Volgens Van den Berg kun je nog niet zeggen dat er een collectief calciumtekort is: "Gemiddeld genomen ligt de inname wat aan de lage kant. Daar moeten we alert voor zijn met elkaar."

Ivan Wolffers

Ivan Wolffers (70) is arts, wetenschapper en kritisch volger van de medische wereld. Hij is niet verbaasd over deze cijfers. Wolffers benadrukt dat nog niet is gebleken dat kinderen massaal te vroeg, verzwakt of licht geboren worden.

Zijn waarneming is wel dat er veel minder zuivel wordt gedronken. Ook ziet Wolffers een groot verschil tussen zijn eigen jeugd in de jaren vijftig en nu: "Als ik vroeger een gaatje had bij de tandarts, riep mijn moeder 'heb ik daarvoor nou zoveel kalk moeten slikken tijdens de zwangerschap'. Dat was toen heel gebruikelijk."

Campagnes

Traditioneel zijn Nederlanders echte melkdrinkers. Na de Tweede Wereldoorlog werd de melkproductie- en consumptie gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Het Nederlandse Zuivelbureau, de latere Nederlandse Zuivel Organisatie, promoot al sinds 1957 het melk drinken. Dat leidde tot tal van iconische campagnes waar meerdere generatie mee zijn opgevoed.

Basisschoolleerlingen werden zelfs opgeleid tot heuse melkbrigadiers. Ivan Wolffers: "Ik ben ook nog melkbrigadier geweest. Maar die overheidscampagnes zijn wat te overdadig geweest. Op den duur trapt daar niemand meer in, maar het is zeker belangrijk."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie