Binnenland
NOS

Bohemian Rhapsody grote winnaar Oscars, Green Book beste film

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bohemian Rhapsody grote winnaar Oscars, Green Book beste film

Bij de 91ste uitreiking van de Academy Awards zijn de meeste Oscars gegaan naar Bohemian Rhapsody. De film over rockband Queen kreeg de awards voor beste mannelijke hoofdrol, montage, geluidsmontage en geluid. De Oscar voor beste film ging naar Green Book.

Oscars... Wie zijn de winnaars?

Een van de Oscars voor Bohemian Rhapsody was dus voor de beste mannelijke hoofdrol, van Rami Malek die Freddie Mercury speelde. In zijn dankwoord benadrukte Malek dat de film gaat over het verhaal van een homoseksuele immigrant, die helemaal zichzelf bleef. "Het feit dat ik zijn verhaal nu vier, bewijst dat we smachten naar verhalen als deze."

Olivia Colman kreeg de onderscheiding voor beste vrouwelijke hoofdrol in de film The Favourite. De Oscar voor beste regisseur was voor Alfonso Cuarón voor de film Roma.

Presentatie

De aanloop naar de 91ste uitreiking van de Oscars was roerig. Zo was er discussie over de nieuwe categorie Populaire Film, waarna de organisatie de invoering hiervan uitstelde. Ook trok acteur Kevin Hart zich terug als presentator van het gala, nadat oude anti-homotweets van hem waren opgedoken. Daarom had de show voor het eerst in 30 jaar geen presentator.

Alle ophef kwam bij de opening van de show meteen aan bod. "Even een korte uitleg voor iedereen die in de war is: er is geen presentator, er is geen categorie Populaire Film en Mexico betaalt niet voor de muur", zei actrice Maya Rudolph. Hierna reikte ze samen met Tina Fey en Amy Poehler de award voor beste vrouwelijke bijrol uit aan Regina King voor haar rol If Beale Street Could Talk.

Sommige Oscarwinnaars reageerden vol ongeloof. Eén van de makers van Period. End of Sentence, een korte documentaire over menstruatie, zei nadat ze de Oscar had gewonnen: "Ik huil niet omdat ik ongesteld ben. Ik kan het gewoon niet geloven dat een film over menstruatie zojuist een Oscar heeft gewonnen."

Ster advertentie
Ster advertentie